Тернопільска сенсація: у готелі «Подільський» на Грушевського працював темношкірий

В секторі Грушевського, 1 (до війни тут збігалися вулиці Міцкевича та Святоіванівська) до Першої світової містився двоповерховий дім, примітний лише аптекою.

30 грудня 1930 року на розі вулиці Міцкевича і Конарського відкрився новозбудований готель “Польонія” з рестораном і кав’ярнею. Загоєно останню рану, завдану Першою світовою війною вулиці. Місцева преса не могла оминути тодішню сенсацію — у готелі працював негр.

Власником новозбудованого закладу був Генрик Шварцвальд, що до цього тримав ресторан у готелі “Подільський”. У “Польонії” було 39 номерів з ваннами, проточною теплою та холодною водою, центральне опалення, телефон. Ціна за добу проживання від 4 до 8 злотих. У нововідкритому ресторані зустрічали новий 1931 рік, грав оркестр Макса Голдрінга. Дансинги під оркестрову музику у “Польонії” стали звичними для тернополян.

У 1944 році будинок був перетворений на руїни.

Та, якщо вірити замітці у «Вільному житті» від 12 серпня 1956 року, будинок на вул. Грушевського, 1того року почали відбуловувати.

unnamed

Джерела: «Тернопіль у плині літ»// 2003р // Автор – Любомира Бойцун

А також фото та інформація місцевих поціновувачів історії.

unnamed (2) unnamed (3)  unnamed (4)  unnamed (5)

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Управління житлово-комунального господарства, лагоустрою та екології ТМР  

Коментарі