Сьогодні відзначаємо День Соборності. Іншими словами  – День зібрання українських земель докупи. День єдності, день об’єднання України в одне єдине ціле. Однак говорити так – говорити поверхнево. Таке розуміння події було актуальним колись, 99 років тому. Відтоді багато чого змінилось. Хотіла написати «часи змінились» – не змогла. Бо насправді час, як стала просторова величина (субстанція)  – не змінився. Змінились ми – люди.  «Ріка часу» як текла, так і продовжує текти. Кажучи образною мовою, змінилась якість «води». А подекуди вона (ріка) дуже обміліла, замулилось її русло…

Коли чуємо крилатий вислів соборна Україна, то найперша асоціація в уяві виникає з культовими спорудами – соборами. Але Час потребує глибшого розуміння цього поняття.  Спробувала погортати словники у пошуку етимології слова «соборність» у значенні якості, нічого з того не вийшло. Бо ніде не знайшла його тлумачення. Мені ж здається, що події останніх чотирьох років в Україні дали поштовх для виокремлення (якщо хочете – народження) нової якості цього слова. Прикметник соборний –  об’єднує в собі інші духовні якості, такі як: патріотичний, відданий, любов до ближнього і до Батьківщини, повага до батьків, до людей старшого покоління, чесний, сумлінний, відважний, стійкий у переконаннях, співчутливий, милосердний. І як тільки кожний із нас не просто побачить, а відчує серцем і розумом нову якість цього слова – почнуться нові якісні зміни. Насамперед, всередині нас самих. Повірте, не від матеріальних реформ, вони – це вторинне.  Єдність нашої держави має бути не лише територіальна, а й духовна. Чому б церковній ієрархії не показати всім приклад духовної єдності (об’єднання) , адже кому, кому, а їм Сам Бог велів. Пригадайте Символ Віри: «Вірую… в єдину, святу, соборну і апостольську церкву». І об’єднання це мало би бути не вдаваним, а справжнім, братерським. Про соборну єдність добре сказав колись Блаженний Августин: «У головному – єдність, у спірному – свобода, і в усьому – любов». Зі святом!

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: