На вулицях Тернополя, за моїми спостереженнями, а був я у всіх обласних центрах, можна найчастіше почути українську – нею говорять більше 95% городян. 

Для порівняння у більш ліберальному Львові, яким так люблять залякувати любителів ТВ-пропаганди, мені в останній раз з 5 перехожих на запитання української троє відповіли російською, – повідомляє ТернопільНАЖИВО!

Я вже писав про десять слів, за якими можна вирахувати мешканця Донецька. У цьому пості я розкажу про словник тернополянина.

1. Бараболя. Саме так тут називають картоплю. При чому це слово вживають у рази частіше, ніж звичну нам назву. Область сільська і тому у багатьох є родичі у селі. Навесні народ всією родиною валить на посадку картоплі. У соціальних мережах це дійство охрестили «бараболя фест».

2. Грубий. Не дивуйтеся, якщо замість «товстий» почуєте саме цей синонім. Спочатку може трохи збивати і ви будете думати про «грубість». 

3. Калабаня та болото. Перше слово синонім калюжі, а друге має значення бруду, багнюки на вулиці. За моїми спостереженнями в рівноцінно в обігу десь 50 на 50 з літературними відповідниками.

4. Нині. У Тернополі це слово іноді вживають маючи на увазі «сьогодні». Можна почути не так часто, але «нині» не є архаїзмом.
Читайте також: На Тернопільщині побудували “Чорну перлину”, як у Джека Горобця (фотофакт)

5. Пательня. Діалектизм використовується паралельно зі словом сковорідка. Часто так називають страву у ресторані. На сковорідці приносять смажену бараболю (картоплю), капусту та м’ясо. 

6. Знимкувати. Фотографувати, робити знімок.

7. Грубка та п’єц. Те саме, що і піч. Тільки грубка використовується як домашні піч для опалення дровами, а п’єц для приготування страв (так що не дивуйтеся, якщо у ресторанному меню побачити подібну позначку).

8. Вар’ювати. Галицький діалектизм. Має значення біситися, божеволіти. Слово рідко почуєш, але тепер раптово почувши його будете знати значення.

9. Мастити. Замикають словник сленгові, молодіжні слова. Говорячи про «мастити» тернополянин має на увазі, «класти» у переносному, звісно, значенні.

Читайте також

Неподалік Тернополя є замок, у якому звичайна жінка собі зробила хату
Бережанський замок Сенявських крізь призму століть

– Я мастив, я не буду того робити!

10. Намахати. Має значення надурити, кинути.

– Тебе намахали, – так іноді говорять молоді тернополяни.

11. Канапка – бутерброд. Його частіше використовують, ніж літературний оригінал.

12. Гівняр або гімняр. Молокосос. Підліток, який хоче здаватися дорослим, але насправді ще таким не є.

13. Баняк. Синонім каструлі. Вживається частіше за літературний еквівалент.

14. Капці. У Тернополі має набагато ширше значення – описує все взуття на світі (кросівки, туфлі…).

15. Тертюхи. Вони ж деруни.

Це далеко не повний перелік типово тернопільських слів. Його можна значно розширити словами та говірками з сіл області, а, їх, повірте, є чимало.

Окрім того, у Тернополі використовуються форми (більше стосується старшого покоління) минулого часу після майбутнього, що характерно для польської мови.

– Будеш їв? = – Будеш їсти?

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: