Мистецька феєрія в тернопільській етногалереї «Спадок»

Опубліковано:
19 Січня, 2017

Щойно відкрита етногалерея родини Демкур «Спадок» в ТВЦ «Атріум» дедалі більше стає епіцентром подій, спрямованих на збереження та примноження нашої культурної спадщини. Зокрема 16 січня тут було організовано мистецький захід «Вишивана коляда» за участю відомої львівської колекціонерки, майстрині та цікавої творчої особистості Роксоляни Шимчук. Присутні отримали нагоду не тільки заглибитися у символіку українського вишиття, значення кожного елементу одягу, а й побачили майстерні вироби пані Роксоляни. На зустрічі були присутні гості з Польщі та Дніпропетровська.

«Цей вечір ми присвятили чарівним жінкам, аби вони більше надихнулися прикладом наших прадавніх українок бути красивими. Чомусь так прийнято, що жінка завжди турбується про когось – рідних і близьких, друзів і т.д., а їй самій так часто потрібна турбота. Сьогодні ми зібралися тут, щоб отримати, окрім цікавої інформації, чимало позитиву і добру порцію хорошого настрою. Моїм натхненником у любові до народної вишивки була відома наша колекціонерка Віра Матковська. Її добірка борщівських вишиванок вражала і вражає. Це окремий світ з позитивною і глибинною енергетикою нашого краю. Водночас в Україні є не менша шанувальниця нашої спадщини – Роксоляна Шимчук, яка намагається зберегти найкращі взірці вишиваної культури всіх куточків України. Цей багатий спадок вона несе сьогодні в маси, на ньому виховує майбутнє покоління патріотів», – представила присутнім гостю заходу організатор вечора Ірина Демкура.

Упродовж двох годин пані Роксоляна розповідала про символіку вишивки, про відмінність того чи іншого регіону. Водночас вона наголосила на тому, що Україна була і є єдиною, адже в кожній частині нашої країни панувала вишивана культура.

«В українського народу вишивка – це ідентифікація нації. Завжди закликаю всіх цікавитися своєї історією  і пам’ятати, що наша культура почалася задовго до приходу християнства в Україну. Християнство було лише наступним цивілізаційним етапом в житті країни. Ми повинні шанувати Київську Русь. Тоді ми були дуже сильними. Ярослав Мудрий казав, що Україна має бути від моря до моря. З метою зміцнення позицій Україниу  світі він одружив своїх дітей з відомими монархами. Наша вишивка – це свідчення особливого світогляду українського народу, його мудрості та майстерності. Кожна дівчина щонайменше повинна була мати 30 вишитих сороко. В одній вона виходила заміж, в іншій – йшла до церква, ще в іншій – святкувала Різдво і т.д. Навіть буденна сорочка завжди була оздоблена вишивкою з такими смаком, що здавалася шедевром», – зазначила під час зустрічі Роксоляна Шимчук.

Львівська гостя поділилася зі всіма своїми знаннями, порекомендувала книги, в яких можна більше дізнатися про український стрій і його специфіку. А ще вона зупинилася на значенні прикрас в житті української жінки. Потрібно сказати, що свято «Вишивана коляда» вдалося на славу!

Гостя з Дніпропетровська Ірина Ольховська зазначила, що це ьув неймовірний вечір. «Етногалерея «Спадок», яка створена родиною Демкур, стаєж культурним центром вашого міста. Від душі вдячна Роксоляні Шимчук за знання нашої історії, специфіки українського костюму. Вона донесла інформацію до всіх настільки зрозуміло, з гумором і особливим шармом. Час збіг зовсім непомітно. Вразили колядки, які запали в душу кожному. Дякюу за душевний і теплий вечір», – додала пані Ірина.

Зі свого боку власник етногалереї та відомий меценат Тарас Демкура наголосив, що «важко передати словами те, що відбувалося на зустрічі з відомим колекціонером та мисткинею Роксоляною Шимчук. Переповнена зала етногалереї «Спадок» не змогла вмістити усіх охочих. Присутні з великою цікавістю слухали історії про українські строї, прикраси, а також усі разом колядували, дружно спілкувалися та обмінювалися думками у неформальній атмосфері. Дякуємо Роксоляні Шимчук за великий досвід, любов до своєї справи та професіоналізм. Такі майстер-класи та зустрічі з цікавими людьми відбуватимуться в етногалереї регулярно, тому стежте за анонсами».

Наступна зустріч в етногалереї «Спадок» відбудеться з майстринею художніх народних промислів, заслуженим майстром народної творчості  України Людмилою Павловою. Вона також проведе майстер-клас.

Сюжет про зустріч з Роксоляною Шимчук можна переглянути тут:

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: