Ярослав Стецько залишив нам у заповіт своє життя, як приклад боротьби за свою омріяну Україну

Опубліковано:
19 Січня, 2017

Тернопільському священику о. Семену 19 січня 1912 року на самі свята Йорданські подарувала дружина Теодозія сина Ярослава. Чи то свята вода та Хрещенська ніч вплинула чи то виховання у побожній родині, але хлопець ріс на диво обдарованим. З відзнакою закінчив гімназію у Тернополі, був знаним студентом – у 1929-34 роках вивчав право і філософію в університетах Кракова і Львова. Але чому молодий студент, який виріс серед польської культури, вивчився у польських навчальних закладах, вступає в нелегальну організацію “Українська націоналістична молодь”? Зараз є багато статей, де українців називають інертними, які завжди під кимось жили і далі шукають, хто би керував ними, але є яскраві приклади зовсім інші, історія показує, що, навіть, за мільйон кроків від незалежності, українці прагнули вести боротьбу за звільнення власного народу.

Ярослав Стецько один з тих героїв, які не просто говорили полум’яні промови, а працювали, не жалкуючи своїх сил та життя. В Організації Українських Націоналістів – його зброя слово. Ідеологічний референт та редактор підпільних видань, він зазнав репресії з боку польської влади – у 1934 році суд виніс вирок 5 років ув’язнення.  Відбув за ґратами три з п’яти років і в 1937 році  за дорученням полковника Євгена Коновальця звільнений за амністією, але тільки для того, щоби знову активно включитися до роботи ОУН. 1938 рік – черговий збір ОУН, 1939 рік – Римський конгрес ОУН, лютий 1940 року  –  Революційний Провід ОУН. У  квітні того ж року у Кракові Стецька обрано заступником Провідника ОУН Степана Бандери. Ярославу усього 28 років. За один рік до Акту відновлення Української Держави. Саме тоді Ярослава було обрано прем’єром Українського Державного Правління. За один крок до незалежної України. І за один крок до концтабору… За відмову на ультимативну вимогу Гітлера відкликати Акт відновлення Української Держави, Ярослава Стецька заарештували і відправили до концтабору Саксенгавзен, де він до вересня 1944 р. перебував у бункері смерті… кожного дня за один крок від смерті… Дивом звільнений, дивом залишився в живих після поранення у 1945 році обраний членом Бюро Проводу ОУН, до якого входили Степан Бандера й Роман Шухевич.

У 1946 році Ярослав Стецько посів посаду президента Антибільшовицького Блоку Народів (АБH) і залишався на ній до кінця життя. У 1968 році Ярослава Стецька обрано головою революційної ОУН, яку він також очолював до кінця свого життя.  Пішов у засвіти Ярослав Стецько 5 липня 1986 році у віці 74 роки. Його поховано в Мюнхені. Залишив нам у заповіт своє життя. Життя, як приклад безкомпромісної боротьби за свою омріяну Україну, про яку вперше почув від рідної неньки. За ту державу, за яку батько молився, а син здатний був віддати найцінніше – своє життя.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: