У 2016 році першій обробці «Щедрика» Миколою Леонтовичем виповниться 115 років. Нині переглянемо деякі оригінальні версії виконання української народної щедрівки.

Напередодні свят «Щедрик» крутять у популярних святкових фільмах, музиканти вправляються у віртуозності виконання цього відомого музичного твору, а хори та солісти придумують власні версії та інтерпретації, пише Вільне життя плюс.

«Вікіпедія» достатньо розповість про цю щедрівку. Варто лише пригадати, що нині відома мелодія – лише одна з п’яти версій, над якими працював композитор Леонтович.

22 грудня в Youtube бандурист Марко Фаріон (м. Клівленд, США) виклав відео зі звукозаписом першого закордонного виконання «Щедрика». Нью-Йорк, 1922 рік, народний хор під керівництвом Олександра Кошиця.

Як свідчить подальша історія успіху «Щедрика», американці на свій манір переклали текст української щедрівки, і в світі популярна мелодія отримала нову назву – «Carol of the Bells».

Виконує американська акапелла група Pentatonix. Листопад 2012-го.

Як згадувалося вище, кожен виконавець, беручи у свій репертуар «Щедрик», намагався подати свою інтерпретацію відомого мотиву. Відтак «Щедрик» пройшов «шлях» від акапельного до інструментального виконання, від класики до року й хеві-металу та закінчуючи несподіваними експериментами.

 Руслана Лижичко і львівський хор у Михайлівському Соборі, січень 2014 року.

Гурт Rock-H і його бачення «Щедрика»

 «Щедрик» у виконанні оркестру

 «Щедрик» від скрипки

Музикант із Харкова Микита Рубченко і його рок-версія «Щедрика». До речі, Рубченко – автор відомої рок-версії українського гімну.

 «Щедрик» і хеві-метал від грецького колективу «Orion’s Reign»

 «Баскетбольний» «Щедрик»

 «Щедрик» на водопровідних трубах

 «Щедрик» у виконанні кращого литовського змішаного аматорського хору «Bel Canto»

 «Щедрик» від бійців-добровольців

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: