Протягом зими у Дністровському каньйоні відбувається трагедія: гине у великій кількості зимуюча риба – марена (Відео)

Опубліковано:
16 Січня, 2017

Нещодавно до людей звернулись за допомогою щодо зимівлі лебедів на Дністрі. Птахи могли замерзнути, поранитись та вмерти від голоду. Але протягом зими у Дністровському каньйоні відбувається ще одна трагедія. Гине у дуже великій кількості зимуюча риба – марена. За своєю природою ця швидка влітку риба взимку стає на зимівлю. Вибирає ями з камінням і застигає там майже непорушно. Беззахисна і легка здобич. Ніякого протиборства, ніякого опору… і ніякого жалю. Для її вилову виготовлюють власноруч знаряддя подібне на те, що використовують для тортур. Три велетенських гачка на одній основі – драч. Ця снасть кріпиться до великої палиці – багра, який просто занурюють у місце зимівлі і підчипляють сплячих красенів за зябра, за пащу. Рибу не рятує навіть законодавчі акти, які оголосили марену звичайну (лат. Barbus barbus)заповідною, внесли до Червоної книги, назначили перестороги за вилов і штраф 330 грн. за особину. Не рятує і постанова на тимчасове припинення промислового вилову риби на Дністрі.

Такі ями здавна відомі тим, хто живе на Дністровських берегах. Звичайно, що риболовля на вудку чи взимку похід за однією двома рибками до святкового столу не наносили масштабної шкоди рибі, і тільки людська ненаситність, бажання заробітку на дармовій рибі поставили її на грань вимирання. Це Боже створіння проживає вік, як і пес до 15 років. Щоби стати вагою за 1 кг риба має ходити під водою 8 років. Чи є хоч якась можливість достукатись до свідомості рибалок, які раптом втрачають свій гонор і кидаються багрити марену, як звичайні бракоші (тобто браконьєри) але кожен, хто побачить цю рибу у продажі, кому принесуть її, як дарунок у дім, кожен, хто їстиме рибні консерви з червонокнижної риби має знати, що він є учасник злочину проти природи.

Читайте також

Полювання на доісторичного ящера: у Касперівцях з водойми витягнули 3 км риболовних сіток (Фото)
Небезпечні риби-хижаки з’явилися в Тернопільському ставі
На Тернопільських ринках у продажі може бути хвора риба, у якій були глисти (Фото)

Люди вже вибрали собі на поживу тварин, які фактично приймають жертву за збереження решти – це кури, свині, корови, вівці, коропи, кролі… їх вирощують, для того, щоби з’їсти і, можливо, врятувати тваринний світ наших лісів, полів та річок. Одне тішить, що людей, які живуть біля місць зимівлі марени, ситуація бентежить настільки, що вони кличуть на допомогу всіх, кого тільки можуть, адже на захисті цих тварин має стояти рибінспекція, поліція, організації з захисту тварин.

Обєднання громадських Екоактивістів «Екомайдан» у четвер 12 січня 2017 року на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук змогла зафіксувати тільки маленьку частинку тієї безкарної, протизаконної ловлі беззахисної риби і поставити до відома адміністрацію області про злочин. Чи відгукнеться влада та правоохоронні органи? Питання залишається відкритим, як і питання, чи будуть наші діти та онуки жити на Землі поряд з мареною? Поки що на форумах рибалок можна прочитати щирі побажання кожному, хто принесе додому марену на вечерю скуштувати її ікру і зварити її разом з головою у смачній рибній юшці. Адже єдине, чим може захистити себе це створіння це своїм єством, яке має яд для вбивці.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: