«А наша циганочка  молода господарочка! Якщо не вкраде,то не «вона» (газдиня)!», із такими словами ходила Маланка 14 січня на  Старий Новий рік та Святого Василія вулицями нашого села.

Традиції маланкування у Шманьківцях дуже давні. Старші люди розповідають, що водили Маланку у всі часи навіть не дивлячись на заборону з боку радянської влади. Та й інакше бути не могло, адже свої витоки свято бере ще з древніх часів і має певний зміст. За «Вікіпедією» Маланка або Щедрий вечір – то українське народне і церковне свято, вечір напередодні «старого» Нового року або святого Василія Великого (14 січня). У XXI-сторіччі святкування Маланки в автентичному вигляді збереглося переважно у селах Галичини та Буковини. Приємно, що традиції свята сьогодні не забуваються, а розвиваються і вдосконалюються з року в рік.

Читайте також

Відома Маланка цьогоріч почнеться в іншому селі на Тернопільщині
Як село Устя Борщівського району маланкувало (Фото)
У Старий Новий рік теребовлянці змагалися у конкурсах вертепів та колядок, а найкращий дідух отримав 10 тисяч (Фоторепортаж)

Цьогоріч молодь нашого села почала готуватися до святкувань заздалегідь. Збиралися у домівках і обмірковували всі деталі: хто виконуватиме роль Маланки, як і з чого виготовити костюми, складали сценарії, розучували колядки та щедрівки. До молоді охоче долучилися і люди середнього та старшого віку, які дали слушні поради щодо організації святкування.

Дійство розпочалося на дорозі при в,їзді у село. Тут був «пункт пропуску», де водії мали сплатити відпускне і лише після цього могли проїхати далі. А у центрі села вже вирувало театралізоване дійство: разом із козаками, які співали та вели Маланку, маланкували також медвідь та двоє поводарів, ковалі які підковують дітям взуття срібними цвяхами, діди з великими горбами та батогами, що  зупиняли машини на дорозі, ну і звісно так звана циганка Аза і її син. Вони ворожили кожним перехожим на їхню долю, та збирали гроші на олівці та зошити.

Покрасувавшись трохи у центрі села, Маланка разом зі своєю свитою  вирушила «плясати» по домівках дівчат. Кажуть, роль Маланки у цей день дуже важлива, адже вона має обійти кожну хату, де є неодружена дівчина, таким чином бажаючи юнкам щедрої долі і вдалого та щасливого заміжжя. Тому пригостити Маланію якнайкраще – головне завдання кожної господині, а ще треба їй догодити теплими словами та компліментами, бо ж Маланочка любить себе красиву.

Сьогодні у всіх галицьких селах святкують це автентичне і древнє свято. І це дуже важливо, адже діти і молодь мають яскравий приклад відродження і популяризації традицій своїх предків. Тому наступного року приїжджайте до нас на Маланку, а ми намагатимемось організувати її ще цікавіше!

Максим Огородник,
с. Шманьківці Чортківського раойну

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: