У ці січневі дні триває процес переоформлення договорів- оренди земельних часток у місцевих селян у багатьох агроформуваннях та фермерських господарствах Тернопільщини. Справа в тому, що у 2011 році майже до 50 відсотків таких нормативних і правових документів було підписано на термін п’ять років. Час пройшов багато орендавачів змінюють орендаторів. Причини тут різні: низька оплата, смерть власників земельних паїв, міграція, особисті стосунки тощо. Але головне – завбачливе розкручування у парламенті України, в деяких запопадливих телевізійних каналах, радіо простору та  в електронних і друкованих ЗМІ відміна мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Потужні агрокомпанії, агрохолдингу, строптиві іноземні інвестори завуальовано і на пряму давно чекають свого зоряного часу, коли з українців здеруть останню свитину.

Читайте також

На Тернопільщині завершують збирати урожай
«МРІЯ» сіє озимі під урожай 2017 року

– На Тернопільщині в оренді 496,5 тис. га землі, її вартість оцінюється в 14,3 млрд грн, – каже директор департаменту головного управління агропромислового розвитку і продовольства Тернопільської облдержадміністрації Віталій Луй. На даний час підписано 276,4 тис. договорів оренди землі. За 11 місяців 2016 року виплачено власникам земельних часток і паїв, фізичним і юридичним особам 696.3 млн грн., середній розмір орендної плати за гектар склав 1403грн,збільшився її середній розмір торік він склав 4,8 відсотка, а у 2015 році відповідно 3,9 відсотка. У грошовому виразі, за словами агроспеціалістів та фінансистів він склав від 5 до 7тисяч гривень. Спостерігається тенденція збільшення оплати за оренду земельних паїв саме у грошовому виразі.

Найвищий відсоток за оренду землі відповідно у Кременецькому – 8,1, Підгаєцькому – 6,4,Тернопільському – 6 відсотків, а найнижчі у Збаразькому – 3,2, Чортківському – 3.3, Бучацькому районі – 3,5 відсотка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: