Тіло Олександра Олеся ексгумують з Праги, а в могилі письменника поховають іншого

Опубліковано:
3 Січня, 2017

Новина, що просто шокує – уже обійшла увесь Інтернет та викликала величезне обурення не лише українців. Мова йде про те, що тіло Олександра Олеся із Праги і Ольшанського цвинтаря ексгумують на Україну, а у його гріб у Празі поховають, чоловіка, який тривалий час оплачував могилу письменника.

Ця, розрита могила – місце, де багато років покоївся прах відомого українського письменника, громадського діяча Олександра Олеся.

Читайте також

Письменник пропонує долучитися до видання книги «Гори і люди»
Письменниця з Києва за допомогою одягу перетворюється на русалку
Розіпнути письменника

Тривалий час, могилу на цвинтарі оплачував Володимир Михайлишин, активіст української громади в Празі, але декілька днів тому він помер. І ось його син, що проживає в Канаді екзгумовує тіло Олександра Олеся і хоронить в цю ж могилу свого батька. Як це сталось і чому не зрозуміло… Чи не вдалось домовитись з нащадками Олександра Олеся, що зараз проживають у Відні чи з ними не сконтактувались – ніхто не знає. Українська громада в Празі також в шоці, бо довідалась про все лише вчора вечером.

Згоден з Володимиром Вятровичем що українська держава повинна забезпечити цвинтар-пантеон де перепоховати визначних діячів України чиї останки розкиданні по світах.

А зараз пробуюю зв’язатись з родиною Олександра Олеся про можливість його перепоховання в Україні (Сумщина, Київщина, Тернопілля?…)

А син померлого В. Михайлишина – дивак. На похоронах була багато чешської поліції.

Не думаю що покійний би погодився щоб його тіло було похоронено на місці викопаної труни Олександра Олеся», – пише на своїй сторінці у Facebook Михайло Ратушний.

Шоковані українці під цим повідомленням пишуть:

Микола Кокіш-Мельник: Як взагалі до такого скандалу могло дійти???

Петро Процик: Явна вина МЗС, яке через послів мало б взяти на облік усі знакові поховання наших діячів в екзилі та вживати превентивних заходів. Є тут і безперечно вина Інституту національної пам’яті…Декомунізація, звичайно ж, річ важлива…, але на цьому політика історичної пам’яті не має закінчувалися…У всякому випадку, ця неприємна історія має дати поштовх до утворення в Україні Меморіалу, й перезахоронення у рідну землю тих, кому довелось споживати на чужині.

Oksana Grygorieva У нас як завжди, поки грім не вдарить… Поняття привентивних дій для української влади не існує, і це, на жаль, в усьому. Але дивує, як це могло статися в європейській Чехії? Це виходить, що будь хто може сказати: “це моя могила, звільняйте місце…”

Galya Plachynda який срам…і кощунство.

Volodymyr Lazar Нікчемно поступив синок.

А найгірше, пишуть люди, що така ситуація може повторитися:

Zinoviy GuzarСитуація із могилою Олександра Олеся може повторитися.

В аналогічному становищі перебуває могила визначного державного і політичного діяча, першого Голови ОУН Євгена Коновальця у Роттердамі.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Лікар-хірург Роман Кохан: “Хірургія – це священне ремесло, що не терпить лінь та недбальство”
17:05, 3 Травня, 2024

Лікар-хірург Роман Кохан: “Хірургія – це священне ремесло, що не терпить лінь та недбальство”

Блоги

ТОП новини тернопільщини: