Мешканці п'ятиповерхівки з власною котельнею отримали свої перші рахунки за тепло та жахнулися...

31.12.2016 13:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

Вже з початку 2016 року між люди поширювалась інформація - оплата за опалення квартир котельнями докорінно зміниться. Один метр жилої площі буде коштувати більше ніж 30 грн. відповідно до рішення кабінету міністрів, які встановили єдину ціну на газ для населення та промисловості, адже з 1 травня НАК "Нафтогаз України" продає нам газ за ціною 6 879 гривень за тис. куб. м.

Постанова уряду №758 декого змусила оформлювати субсидії та пільги, хтось потурбувався за індивідуальне опалення, а мешканці п'ятиповерхового будинку №30 по вулиці Зелена вирішили оплачувати за свій власний використаний газ. Адже котельня будинку знаходиться усього за 50 м поряд. Досвід щасливчиків, що мають власні будинкові котельні показав - їх оплата за опалення за минулі роки була вдвічі менша за загальні рахунки від Теплокомуненерго. Як вирішили, так і зробили. І почали з опаскою чекати перших рахунків за тепло.

Читайте також

У Тернополі за рахунок роботи котелень на альтернативних видах палива зменшать споживання російського газу
2 мільйони гривень виділили в Тернополі на закупівлю теплових лічильників
У Тернополі запрацює сім котелень на альтернативних видах палива
ТОП порад, які варто зробити тернополянам аби зекономити воду, газ та електроенергію

З початком опалювального сезону прийшли і відповідні папірці. У результаті оплата за квадратний метр площі стала не те, що меншою, а майже вдвічі більшою! Тим власникам квартир, які мають субсидії плата за тепло залишилась в межах 300-500 грн., але щодо сподівань решти людей? Як тепер пережити зиму? Залишатись чи ні на такий системі оплати за спожитий газ? Великі рахунки змусили подивитися і на власні підвали. Виявилось, що ще з часів встановлення котельні труби, по яким поступає тепло у квартири "роздягнуті", а "вдягнути" їх забувають ось вже протягом майже 30 років! Теплі підвали можуть забирати добрячу частину тепла. На дармовому теплі колись тут навіть шампіньйони росли та мирно жили кури. Сьогодні у підвалах зимують місцеві коти. Чи зможуть добитися ізоляції труб під будинком від ТОВ «Коменерго Тернопіль-3», що на вулиці Коновальця, 6 до якого належить будинок подивимось згодом.

Відповідне розпорядження від міської ради вже місяць лежить під склом керівника, але труби ще і далі лисі. Власна котельня та рішення платити самим поставило багато запитань і оплати за зайву площу (підвали, під'їзди, обігрів до якоїсь міри квартир з індивідуальним опаленням), так і переходу на оплату знов на державні рахунки, але, нарешті, хоч хтось поцікавився станом власного майна - куди тікає тепло? І питання готовності до опалювальних сезонів також дуже слизьке - адже на папері всі наші будинки точно готові на 100%!

Втрати газу у масштабі країни навіть важко уявити...

Напевно, прийшов час ставати господарями своєї країни - а починати можна, як з утеплення свого житла так і з енергозберігаючих лампочок.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі