Мандруючи Україною завжди дивує як витончено та архаїчно передано  історичний відбиток наших предків. Кожний регіон пишається власними пам’ятками: розкішні палаци, старовинні замки, величні костели, царські садиби. Тернопільщина також багата своєю історією, особливо замками та палацами. Тож до Вашої уваги три величних та славетних замків нашого краю, – пише Тернопільська афіша.

Збаразький замок – козацька спадщина тернополянам

Збаразький замок – славетна пам’ятка Тернопілля. Він досі добре зберігся і є цікавим як житло польської знаті, і як фортифікаційна споруда. Цікавим є той факт, що Збаразький замок став місцем ключових подій історії України. Історія замку сягає часів Галицько-Волинського князівства. Перші укріплення були дерев’яними і встановленими у 1393 року. Проте велику історичну роль замок відіграв 1651., під час Визвольної війни на чолі з Богданом Хмельницьким. Наразі у замку розміщено музейні експозиції, серед яких виставка старовинних ікон, дерев’яної скульптури, зброї, музичних інструментів, монет тощо.

Читайте також

Поліція взяла під свій контроль визначні місця краю
Замки та фортеці України з висоти пташиного польоту (Відео)
Замок та замкову територію планують відремонтувати в Тернополі
У підземеллях Тернопільського замку пробираються до тунелю під річкою Серет

Вишневецький палац – резиденція легендарних князів

Історія замку сягає давніх часів. Перший замок тут з’явився в середині XVст. Його назвали Вишневець, за ним і навколишнє поселення, а згодом і господарі назвали себе князями Вишневецькими. У 1640 році Яремою Вишневським замок було перебудовано та укріплено. Сучасного вигляду в стилі французький ренесанс замок набув за останнього представника роду Вишневецьких – Михайла Сервантія, який у 1730-х роках  збудував палац, а паралельно до забудови заклав і парк. Палац добре зберігся до наших днів, хоча, на жаль,  не в старовинних формах.

Язлівецький замок- чарівні руїни

Язлівецький замок складається з двох споруд – середньовічної фортеці XIV ст. і палацу XVII ст. Особливістю обох замів є надзвичайні портали, художньо декоровані  у стилі ренесанс. Фортецю звели князі Бучацькі, які, оселившись тут, назвалися князями Язлівецькими. Найбільший інтерес цього замку є надбрамна вежа, що найкраще збереглася до наших часів. Масивну вежу наскрізь пронизує велика арка-тунель, отвір якої прикрашають портали і герб. Навколо неї можна побачити велику кількість бійниць різних форм, що були пристосовані для різних типів зброї. У середині XVII ст. замок придбав коронний  гетьман Станіслав Конецпольський, відомий засновник Підгорецького замку. З розвитком артилерії стара фортеця вже не відповідала оборонним вимогам, тож біля неї гетьман звів нове укріплення – Нижній замок, який згодом перебудували на палац.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: