Єдиний національний рух готується до партійного з’їзду

Як повідомляє сайт mishagate.org, партія екс-президента Міхаіла Саакашвілі «Єдиний національний рух» (ЄНР) завершує своє існування. Про це заявив один з лідерів партії Давид Дарчіашвілі на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук». При цьому Дарчіашвілі бачить причину розвалу партії в засновникові і лідерові ЄНР – Міхаілі Саакашвілі.

«Пам’ятаєте Тараса Бульбу? «Я тебе породив, я тебе і вб’ю». Досить інтригуючо перетинаються український літературний герой і процеси в ЄНР. ЄНР завершує своє існування… у тій формі і в тому складі, в якій вона асоціювалася як одна з найбільш серйозних спроб модернізації країни. Це драма, але не трагедія. Історія триває (маю на увазі модернізацію Грузії)», – написав Дарчіашвілі на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

Інший лідер ЄНР Гіві Таргамадзе також у своєму пості в Фейсбук відгукнувся про Саакашвілі як про «політика з претензією на незамінність», який «боїться будь-якого цивілізованого правила».

Сам Міхаіл Саакашвілі вже давно відгукується про деяких лідерів своєї партії як про «колишніх соратників», відкрито звинувачуючи їх в змові з засновником правлячої партії, екс-прем’єром і мільярдером Бідзіною Іванішвілі. Ті, своєю чергою, вимагають від екс-президента не обмежуватися голослівними звинуваченнями і надати громадськості факти, що підтверджують їх «змову» з Іванішвілі. Як вони пояснюють, протистояння в партії почалося через відмову Міхаіла Саакашвілі дослуховуватися до думок, які не збігалися з його позицією.

«Зараз  питання стоїть наступним чином: якщо ви не згодні з тим, що говорить Міша, то тоді ви не члени цієї партії», – заявила у своєму коментарі щодо відносин двох протиборчих таборів всередині партії Елене Хоштарія, парламентарій від ЄНР.

«Трамвай» і майбутній з’їзд

Про розлад стало відомо ще в жовтні, коли Політрада ЄНР ухвалила, що партія візьме участь у другому турі виборів в одномандатних округах і увійде в парламент – всупереч позиції Міхаіла Саакашвілі, який після поразки ЄНР на виборах 8 жовтня закликав до бойкоту парламентських мандатів. За його словами, «при існуючих механізмах фальсифікації», не було сенсу продовжувати боротьбу з кандидатами з правлячої «Грузинської мрії» в одномандатних округах. Більшість в керівництві ЄНР не погодилася з Саакашвілі, як заявив тоді ЗМІ представник ЄНР Давид Бакрадзе, партія вирішила продовжити боротьбу, щоб не дозволити екс-прем’єру мільярдеру Бідзіні Іванішвілі встановити в Грузії «однопартійне правління». Нагадаємо, в ЄНР вважають, що незважаючи на добровільний відхід із займаної посади у 2013 році, Іванішвілі продовжує правити країною «з-за лаштунків» і є неформальним правителем Грузії.

«Не таємниця, що дехто використовував партію як трамвай, в який можна заскочити, доїхати до місця призначення, потрапити в парламент, а потім вже покинути партію», – заявив Саакашвілі 26 грудня.

У розділеній партії обидва табори чекають з’їзду партії, який вирішено провести 20 січня за участю 7 тисяч делегатів, як цього хотів Саакашвілі і його прихильники, а не 27 грудня – за участі лише 2 158 делегатів, як пропонувала інша частина членів ЄНР, лідером якої прийнято вважати колишнього керівника грузинського Радбезу Гігу Бокерія. Це рішення було прийнято в кінці листопада на засіданні Політради партії 25 голосами проти 24. На з’їзді буде обрано нове керівництво «Єдиного національного руху».

Примітно, що табір екс-президента виступає за те, щоб пост голови партії, який до втрати грузинського громадянства займав Міхаіл Саакашвілі, залишався вакантним, в той час як група Бокерія заявляє про необхідність обрання нового голови партії.

Нагадаємо, Саакашвілі обіймав посаду голови Одеської обласної державної адміністрації з травня 2015 до листопада 2016 року. Згідно з українськими законами, цю посаду може займати лише громадянин України – тому президент України Петро Порошенко підписав тоді указ про надання Міхаілу Саакашвілі українського громадянства. У той же час, за грузинськими законами, особи, які отримали громадянство іншої країни, позбуваються громадянства Грузії. 4 грудня 2015 року указом президента Грузії Георгія Маргвелашвілі, грузинське громадянство екс-президента країни було анульоване.

«Вичерпаний ліміт»

Експерт Заал Анджапарідзе вважає, що внутрішньопартійний розбрат в ЄНР тлів протягом довгого часу, хоча зовнішніх ознак цього не спостерігалося до жовтня нинішнього року, тобто до поразки на парламентських виборах 2016 року. На думку Анджапарідзе, одне з угрупувань в партії – так зване угруповання Бокерії, «вирішило розіграти хитромудру комбінацію»: отримати владу, зберігши при цьому Саакашвілі як символічне обличчя партії для залучення електорату. Це означало, як вважає експерт, «відсування на задвірки» партійне угруповання, яке бачило в Саакашвілі «єдиного і незамінного» лідера. У той же час Анджапарідзе не виключає, що, можливо, є й інші причини конфлікту, про які на даному етапі немає достатньої інформації.

«Швидше за все, сторони вже вичерпали ліміт врегулювання розбіжностей всередині партії, і справа йде до розколу ЄНР і, відповідно, парламентської фракції, з усіма наслідками, що випливають. Якраз на з’їзді, якщо він не буде зірваний, може оформитися розкол ЄНР, і швидше за все, більшість делегатів ЄНР підтримає Саакашвілі і його крило», – зазначив Анджапарідзе в інтерв’ю «Голосу Америки».

Примітно, що після відходу з посади губернатора Одеської області, Міхаіл Саакашвілі звинуватив президента України Петра Порошенка в тому, що той нібито підтримує «кримінальні клани», і не сприяє проведенню реформ в Одесі. 11 листопада Саакашвілі також заявив про намір створити нову політичну силу в Україні – «Рух нових сил», яка буде домагатися дострокових парламентських виборів. Нагадаємо, що Міхаіл Саакашвілі оголошений в Грузії в розшук за звинуваченням у перевищенні повноважень і розтраті держкоштів. Він покинув Грузію після закінчення свого президентського терміну в листопаді 2013 року і з того часу не повертався.

Нестан Чарквіані, «Голос Америки»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: