Подружжя тернопільських підприємців Тарас та Ірина Демкури відкрили оригінальну етногалерею (Фото, відео)

Опубліковано:
29 Грудня, 2016

Майже півтисячі автентичних екземплярів, прадавні вишивані сорочки, обрядові рушники, старовинні ікони та ужиткові речі довоєнного періоду стали доступні для огляду тернополян.  Подружжя відомих тернопільських підприємців Тарас та Ірина Демкури відкрили оригінальну етногалерею «Спадок».

 

 

– Цю колекція ми з Тарасом збирали майже 20 років, вона в нас була вдома і ми прийняли таке рішення, що цю красу повинні побачити абсолютно всі і цією красою ми хочемо поділитися зі всіма, а особливо ми хочемо показати її нашим майбутнім поколінням, дітям, які сьогодні тільки народилися, які будуть народжуватися, нашим внукам, бо дуже  важливо, берегти свою культуру, мову і традиції, – зазначила засновниця етногалереї Ірина Демкура.

На стінні галереї – світлини родин в українських вишиванках. Тарас Демкура пояснює, це їхні з дружиною пращури. Меценат переконаний, кожен українець має знати своє коріння.

– Коли ми говоримо про європейські цінності, нам потрібно зрозуміти наші цінності, нашу автентичність. В нас багатовікова культура, і ми вважаємо, що зараз найкраще інвестувати у неї. У своїй колекції ми зупинилися не лише на західній культурі та борщівській сорочці, ми хотіли показати, що Україна єдина, вона велика і розмаїта, – відмітив Тарас Демкура.

Читайте також

Тернополянин Тарас Демкура та львів’янин Тарас Возняк продовжують популяризувати творчість Пінзеля
Тарас Демкура став членом Дорадчої ради «Пласту»
Подружжя Демкур відкрили у Тернополі етногалерею автентичного українського одягу (Фото)

Від насиченості виставки розбігаються очі, кожен екземпляр вартий уваги, а бажаючих оглянути експозицію вже в перший день – стільки, що люди просто  не вміщаються в залі. В етногалереї представлені  старовинні ікони, яким близько двох століть, 80 рушників зі всіх куточків України та майже три сотні вишиваних сорочок. Етнографи відмічають це –  клондайк української спадщини. А організатори виставки зізнаються, показали не все –  це лише частинка з того що мають у скрині.

Привітати родину Демкур з відкриттям етногалерїі завітали міський голова Тернополя Сергій Надал, начальник управління культури Тернопільської адміністрації Григорій Шергей та народний депутат України Роман Заставний. Представники влади подякували меценатам за вклад у розвиток Української культури та побажали розвиватись й надалі. Побачити автентичну виставку зможе кожен охочий, вона діятиме щодня за адресою  вулиця Йосипа Сліпого у торгово-розважальному центрі Атріум. А протягом наступного року засновники запланували  і серію тематичних оновлень.

Відео : 1+1

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: