Мистецький проект громади у сакральному місці (Фото)

Опубліковано:
27 Грудня, 2016

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї експонується виставка під тематичною назвою «Великогаївська об’єднана територіальна громада: минуле, сьогодення, майбутнє», організатором якої є справжній український патріот, гаївчанин  Іван Сута. Це вже друга виставка, але в іншому статусі. Перша була десять років тому і присвячувалась 40-річчю створення Тернопільського району.  Цьогоріч учасниками стали ще й мешканці Баворова, Застав’є,  Грабовця, Білоскірки, Дичкова, Красівки,  Козівки, Скоморох,  Прошови, Смолянки, Теофілівки, Товстолуга, Застінок.

На виставці представлено досягнення громади у найрізноманітніших сферах культури, мистецтва, науки, письменництва тощо. Нікого не залишить байдужим стенд  «Учасники АТО ВГТОГ», який відкриває виставковий проект.   Серед воїнів-захисників світлини  Володимира Велимуки (Скоморохи), Миколи Пителя (Грабовець), Василя Кулика  (Козівка), Володимира  Дутчака (Товстолуг), Петра Вітюка , Олега Кобильника (Дичків), Дмитра Дерлиці, Миколи Дороша, Ігоря Савки , Андрія Дмитерка (Баворів), Андрія Мазепи, Андрія Стомарівського, Андрія Світи (Великі Гаї), Василя Скочеляса і Василя Заблоцького (Застав’є) та багатьох інших. Стендів, які розповідають про громади, кілька. Викликає цікавість стенд «Великогаївські ковалі». Справжнім відкриттям для односельців стали полотна та композиція-скульптура із дерева та металу художника, гравера Володимира Бахтіна (Великі Гаї). З’ясувалось, що Великі Гаї багате село на художників: серед них Тарас Шулик, Володимир Боднарук.

Окремий стенд присвячений історії створення монастиря св. Йосифа черниць студійського уставу. Експонуються особисті речі патріота греко-католицької церкви о. Мирона Кордуби: молитовник, вервичка, листи. Унікальне видання «Від тернопільських хуторів до снігів Воркути», «Спогади» – відомого гаївчанина Євгена Чубатого. Надихає на духовні роздуми Різдвяна шопка. Громадська активістка, талановита вишивальниця Ганна Шевчук представила на огляд унікальний стрій – одяг матері. Поряд з ним – вишивка родини Голоутіонових із Красівки. Макети церков обдарованого майстра Володимира Кріси. А ще тішить очі численна кількість спортивних нагород, які у різний час вибороли гаївські спортсмени. Найпам’ятніша з них за І місце у Всеукраїнських іграх «Краще спортивне село». Насправді представлених експонатів дуже багато. Щоб охопити все в одній статті нереально та й нема змісту. Виставку треба відвідати,  аби у такий спосіб доторкнутися до творчих витоків наших краян.

Унікальність її особлива, адже вона з несподіваного боку відкриває творчі таланти сільських митців і обов’язково надихне  на творчість  тих, хто долучиться до мистецького проекту у сакральному місці    музеї. Виставка триватиме до 22 січня. Це чудова нагода долучитись душею і серцем багатьом міщанам до оберегів пам’яті нашого народу через творчі здобутки інших. До слова. Натомість спало на думку: а чи не пора громаді відкривати власний діючий музей? Це б яке було духовне живлення для підростаючого покоління. Хіба не так?

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: