«Останню дорогу» презентували в «Книгарні Є»

Опубліковано:
26 Грудня, 2016

Презентація роману в новелах «Остання дорога» тернопільського письменника Богдана Мельничука відбулась в «Книгарні Є». Минулого року роман був нагороджений спеціальною відзнакою Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». На зустріч із читачами автор завітав не сам, а з відомим художником Володимиром Якубовським, який ілюстрував книгу. Модерував зустріч незмінний у цій справі поет Юрко Матевощук.

Тема нового твору надто болюча: знищення хуторів в Україні, яке, зазвичай, завжди відбувалось рейдерськими методами, тільки тоді селяни не знали цього слова. Богдану Мельничуку добре відома ця тема з кількох причин: народився у селі Молотків Лановецького району, яке практично вимирає,  друга – робота в якості головного редактора над трьохтомником «Історія міст і сіл». Третя – десять років пропрацював у відділі сільського господарства газети «Вільне життя». 90 відсотків героїв списані з реальних односельців.

У це важко повірити, це важко осягнути розумом, але тільки в Тернопільській області за часів радянської влади щезло чотири тисячі хуторів. Що вже тоді казати про всю Україну? Воно й не дивно, адже кожний хутірець був окремою цілісною незалежною державою, яка не хотіла коритися тодішній владі. Одним словом, ці маленькі «острови свободи» були для совітів, як більмо на оці. Тому з ними  боролися й винищували їх під корінь: переорювали дороги, стріляли в людей. На тих хуторах, що ще ледь-ледь животіють, залишились в основному жінки, діти, значна частина чоловіків (якщо вони там ще є)… пияки. Всі інші – на заробітках.  Цей роман як попередження нащадкам: вбивають не хутір, а пам’ять родоводу. А де рід, там народ, там дух нації.

Книжка творилась на одному диханні. Зараз мало хто ілюструє книги рукою,  –  каже Володимир Якубовський, – зазвичай вдаються до комп’ютерної графіки. На думку автора книги, – Володимир перевершив самого себе. – Тільки з його малюнків вже можна писати новели.

До слова. З репродукціями ілюстрацій Володимира Якубовського до роману Богдана Мельничука «Остання дорога» можна ознайомитися в обласній юнацькій бібліотеці.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: