Програму розвитку кінематографії та забезпечення кінообслуговування населення Тернопільської області на п’ять років затвердили під час сесії облради 22 грудня. Реалізовуватимуть її в два етапи: 2017-2018 роки та 2019-2021.

У перші два роки планують облаштувати відео-студію, закупивши для неї обладнання для зйомок та виготовлення кіно-відеопродукції, поступово переоснастити відеомережу області на сучасні відеопроекційні технології кінопоказу, перевести наявний фільмофонд на цифрові носії.

Реалізовуватиме розроблену програму комунальне підприємство обласної ради «Фірма «Кінодністер». Загальний обсяг фінансування програми – сім мільйонів гривень, два з яких заплановано виділити у 2017-му році.

Під час обговорення проекту рішення, який прийняли за основу, депутат Олег Сиротюк запропонував збільшити фінансування по окремих пунктах.

– У тексті програми зазначено про підтримку проведення кінофестивалів в області, організацію прем’єрних показів кращих вітчизняних та зарубіжних кінострічок та зустрічей з кіномитцями, – каже Олег Сиротюк. – Вважаю, що за передбачені 30 тисяч гривень на рік реалізувати цю мету не буде можливо, тому пропоную по даній статі передбачити 100 тисяч гривень. Установі, яка мала б висвітлювати діяльність обласної ради, керівництва облради, треба дати можливість відряджати працівників на зйомки за межі Тернополя. Відповідно, пропоную збільшити обсяг фінансування на оплату праці та відрядження осіб, які відповідальні за реалізацію програми на 450 тисяч гривень.

Таку пропозицію підтримали 38 депутатів. Натомість, заступник голови обласної ради Любомир Крупа пропонував не вносити ніяких змін, оскільки у програмі є досить суперечливі моменти, наприклад щодо придбання комп’ютерної техніки для монтажу відео та створення  якісної анімації за 161 тисячу гривень.

– Треба бачити поки що план розвитку взагалі цієї структури, – зазначив Любомир Крупа, – А потім вже говорити чи ми будемо документальне кіно розвивати, яке зараз більш популярне, тим більше область наша туристична і треба робити документальні фільми про свята замків, борщівську сорочку, «Лемківські дзвони», розвиток територіальних громад, а ми говоримо про анімацію.

Голова обласної ради Віктор Овчарук пояснив, що це лише програма, і що збільшення обсягів фінансування ще не означає, що ці кошти будуть у бюджеті. Упродовж сесії він декілька разів наголошував, що для того, щоб аналізувати роботу комунальних підприємств треба спочатку дати їм «матеріал», тобто забезпечити усім необхідним для роботи, а потім вже питати, що зробили. Після цього програму розвитку кінематографії із пропозицією Олега Сиротюка прийняли в цілому. Її підтримали 40 із 45 присутніх депутатів.

Ольга Трач

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: