«Листівки Миколаю» від Тамари Гнатович підкорюють дитячі серця

Опубліковано:
20 Грудня, 2016

 

«Листівки Миколаю» – так називається нова книжка для дітей відомої дитячої письменниці Тамари Гнатович, яка щойно вийшла друком у тернопільському видавництві «Терно-граф» за фінансової підтримки Тернопільської міської ради.

Віршована казка-п’єса про святого Миколая пронизана світлом християнської любові і добра. Книжечка щедра на дійових осіб. Тут присутні не лише діти, а й природні явища, які оживають на грудневих проілюстрованих сторінках художницею Світланою Костишин : зима, вітер, мороз,місяць, вечірня Зірка, сніжинки, ну і, звісно, Янголи. Казка надзвичайно своєчасна й актуальна, з важливим виховним моментом. Особливо для тих діток, про яких авторка написала «Ми таблички множення не вчимо давно. В компі заворожено ми їмо й спимо». Завдяки святому Миколаю негативні герої набувають добрих рис. Гарним зразком для написання «прохань» є ось ці зворушливі рядки, які неможливо «обминути».  Аж хочеться й собі відразу взяти ручку і написати до святого Миколая. Рядочки мають особливу притягальну силу: променяться і сяють добротою, милосердям, вдячністю. «Щедрий Миколаю, ми Тебе прохаєм: принеси дарунки чемній дітворі, ласощів у свято буде хай багато, щастя засміється в кожному дворі. Милий Миколаю, ми усе здолаєм, подаруй здоров’я, близькій всій рідні: нашим мамі й тату, і сестричці, брату, всенькій українській чималій сім’ї. Щиро ми бажаєм Миру всьому світу, хліба на столі, війни хай відходять, діти в школу ходять. Злагода хай буде на усій землі!».  Казка настільки легко читається, що іноді нагадує музику вітру, сонця, гір, хвиль океану і ще чогось особливого і втаємниченого, того, до чого не можна доторкнутись руками, а тільки душею і серцем.

Читайте також

Як Євген був Миколаєм
Просто так Миколай не приходить
Зіграти Миколая може не кожен, і грати треба дуже обережно, – актор Михайло Безпалько

І ще несподіваний момент. Є у книжці фрагмент, коли помічники  святого  Миколая збирають колючки, які розкидані під ногами і складають їх на купку. Найлегше, що можна з ними зробити – це спалити. Але Миколай навіть тут робить диво, він не руйнує їх: він перетворює  на золотистих метеликів, які летять у різні боки і несуть в лапках маленькі згорточки. Це листівки з адресами тих, хто чекає на допомогу, хто з надією чекає на Миколая. Святий роздає ці листівки і запрошує всіх долучитись до доброї справи. Чудову ідею – робити добро, заклала в основу казки авторка Тамара Гнатович. Це те, чого катастрофічно не вистачає у сучасному суспільстві.

І будуть мудрими ті педагоги, які візьмуть цю п’єсу на духовне «озброєння». До слова, віршовані п’єси  пані Тамари вже сценічно опрацювали й презентували в Мишковичах, у Києві та багатьох інших навчальних закладах.

Довідка. Тамара Михайлівна Гнатович(Ткачук) народилася 6 лютого 1958 ро ку в с.Передмірка Лановецького району Тернопільської області. Нині працює завідувачкою сектору науково-технічної бібліотеки Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. Лауреат премії журналу «Літературний Тернопіль» в номінації «Поезія» (2011 р.) та обласної премії в галузі культури (номінація «Література для дітей та юнацтва – імені Іванни Блажкевич») за 2014 рік. У творчому доробку збірки поезій «Симфонія любові» (2007 р.), «Спішу» (2008 р.), «Розхитаю дорогами обрій» (2010 р.), книжечок віршів для дітей «У бабусинім дворі» (2010 р.), «Жива вода-водиченька» (2010 р.), «Вірші про найкращі пори: від сніжинки – до комори» (2012 р.), віршованих казок «Про пригоди в синіх водах» (2014 р.), «Таємнича місія» (2015 р.), «Казка про Добрика» (2015 р.), віршованих казок-п’єс для дітей «Пташиний ранок» (2011 р.), «Числа, цифри, цифренята» (2013 р.), «Ось такі пригоди у саду і на городі», «Листівки Миколаю» (2016 р.), публікацій в районній та обласній пресі, журналі «Літературний Тернопіль», літературно-мистецькому альманасі «Подільська толока»; співавторка багатьох колективних збірок.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: