Указом Президента України від 22.07.2009 № 569/2009 «Про День працівника державної виконавчої служби» «…ураховуючи значення органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб, на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України і громадськості…» в Україні установлено професійне свято – День працівника державної виконавчої служби, яке відзначається щорічно 17 грудня.

Завданням державної виконавчої служби, яка належить до системи органів Міністерства юстиції України, є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених законом.

Державна виконавча служба відіграє важливу роль в суспільному житті країни – забезпечує виконання рішень судів та реальну дію правових норм із застосуванням заходів примусу, передбачених законодавством. Щоденна копітка праця державного виконавця захищає конституційні права та свободи громадян, а також сприяє вихованню громадян у дусі дотримання чинного законодавства.

Становлення суверенної України на шляху організації правового державного устрою – складний і довгий процес. По-різному можна відноситься до тих чи інших моментів у новітній історії юної держави, однозначно одне – процес триває і це свідчить про те, що все українське суспільство рухається в правильному напрямку.

Послідовне реформування системи органів виконавчої влади, приведення їх структур до європейських стандартів, забезпечення прозорості в їх роботі через залучення громадськості до підготовки та прийняття державних рішень, як і надання громадянам широкого спектру управлінських послуг, сприяння реалізації їхніх конституційних прав на отримання необхідної інформації, має постійно знаходитися в центрі уваги.

Завдяки прийнятим у цьому році необхідним нормативно-правовим актам саме в даний час органи державної виконавчої служби перебувають у процесі активного реформування. Зокрема, запроваджується інститут приватних виконавців, які створять альтернативу і конкуренцію державним виконавцям.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 (із змінами) примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

Аналізуючи сьогодні роботу органів державної виконавчої служби варто відзначити, що з кожним роком зростає навантаження на державних виконавців та ускладнюються категорії рішень, які підлягають примусовому виконанню.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: