На початку третього тисячоліття у  подільських і галицьких селах й невеличких містечках містечках і селищах відроджується  народна творчість – ковальство, гончарство, кераміка, рогозоплетіння, різьбярства, ткацтво, писанкарство Звісно, українська вишивка її різноманітна палітра як кольорів, орнаментів усіх регіонів України , так і  модні  різновиди зокрема. шиття бісером, гладдю, вишитих ікон та образів. Якщо на Х Всеукраїнському фестивалі лемківської культури та історії «Дзвони Лемківщини» свої вироби демонстрували до 50 майстрів народної творчості не лише з Тернопільщини, але й сусідніх областей, то вже на ХУІІ фестивалі їх було понад сотню.

У Монастирському районі  є мальовниче прикарпатське село Гончарівка. У 80- х роках там  налічувалося понад 20 гончарів. Серед  династії Вдовиних,Івана Бойка  народних умільців. Багато з них уже завершило свій земний шлях, так й не передавши у спадок  дітям й внукам  таїнства гончарства та його самобутніх навиків й талану.

Приємно було побачити та усвідомити, що новий центр сучасного  гончарство з успіхом народжується  на славних історичних землях Гусятинського, Підгаєцького і Бережанського районів. Відомий народний майстер Василь Бардачевський із с. Товсте Гусятинського району не лише на усіх фестивалях , що відбуваються не лише на Тернопіллі, але в Україні проводить майстер – класи, до гончарської справи залучив свою дочку Олю, створив цілу  школу юних гончарів  у своєму рідному  селі,   його науку засвоюють діти із сусідніх населених пунктів.

 Представником нової генерації гончарства є Богдан Дмитрусь з Бережан.  Цікавий співрозмовник, оригінальний майстер гончарної справи. Творча жилка в хлопця появилася, коли навчався у Бережанській ЗОШ №3. Саме й це визначило у подальшому його життєвий шлях. Після школи поступив у Косівське училище декоративно-прикладного мистецтва, що на Прикарпатті. Працював пресувальником Бережанського кахельного цеху, а після армії Богдан зайнявся гончарством. Це важкий і виснажливий труд, іноді за гончарним  кругом треба  вперто сидіти 6- 8 годин. Глечики ,жбани, полумиски, макітри, сувеніри – ось далеко не все . що невтомною працею виготовляє з місцевої глини, а її іноді за день треба перебрати тонну й більше, щоб знайти якісну з оригінальним забарвленням. Богдан Дмитрусь , незважаючи на відносно молодий вік був учасником багатьох фестивалів, ярмарок у Західній Україні. Є його вироби у приватних колекціях поціновувачів цього древнього ремесла з Києва ,Львова, Польщі й Канади, Чехії та Австралії Америки і Словаччини. Молодому ,але безперечно. Талановитому майстру з Бережан допомагає дружина Тетяна, цікавиться нелегкою батьківською справою дочка Анастасія. Зранку до вечора крутиться гончарний круг. Вправні руки умільця творять свою диво –  красу на радість людям.

На фото автора:  народний умілець з Бережан Богдан Дмитрусь; гончарні вироби майстра; Заслужений майстер народної творчості України Василь Казновецький з с. Млинівці  Кременецького району; відомий на Гусятинщині гончар народний майстер України Василь Бардачевський, с. Товсте; діти у вишитих блузах за мотивами кольорів і орнаментів Поділля, таке вшиття притаманне жителям сіл Кудринці та Михайлівки Борщівського району.  

Літо, 2016 рік.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: