Старовинний Шумськ на Тернопільщині показали з висоти польоту (Фото)

Опубліковано:
13 Грудня, 2016

Назва Шумське використовувалася офіційно з 1939 року, коли Шумськ втратив статус міста, але став центром новоутвореного району внаслідок поділу колишнього Кременецького повіту Волинського воєводства Польщі. Того ж року Шумськ як частина Західної України був захоплений військами Радянського Союзу в результаті пакту Молотова — Ріббентропа. Назва Шумське ніколи не прижилася і люди продовжували використовувати древню назву Шумськ, яку було відновлено Верховною Радою України у 1999 на честь 850-ти-річчя Шумська.

Перша письмова згадка про Шумськ міститься в Іпатіївському літописі під 1149 роком. На той час він був найбільшим містом південної Погорини, центром волості. У 1199 році став волосним центром Галицько-Волинської держави. 1259 р. в Шумську провів мирні переговори з темником Бурундаєм Волинський князь Василько Романович, – пише Файне місто Тернопіль.

Місто було оточене валами, до яких з півночі та сходу прилягав великий став. Річку Вілію перетинав міст та гребля, нижче якої були два водяні млини. Населення займалося рільництвом, скотарством, полюванням, рибальством, бортництвом, ремеслами.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кременецький замок з висоти пташиного польоту (Відео)

Після Люблінської унії 1569 р. Шумськ потрапив до складу Речі Посполитої. У XVII ст. він перейшов до волинського хорунжого (потім — белзького каштеляна) Данила Єло-Малинського. У липні 1625 р. Кременецький земський суд розглядав позов черкаському старості князю Костянтину Корибуту Вишневецькому та його помічникам за збройний напад та розорення маєтку Данила Єло-Малинського в Шумську.

Власник містечка разом з дружиною — Гальшкою з Велигорів — заснував василіянський унійний монастир при церкві Св. Трійці. За сприяння дідичів було збудоване дерев’яне приміщення монастиря, який, за відомостями польських дослідників, був спалений під час Хмельниччини 1648 р. В 1676 р. монастир перейшов до францисканців.

Фото: Сніжана Паламар

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: