Бондхолдери «Мрії» мають намір засвідчити боргові зобов’язання компаній Агрохолдингу в українському суді

Опубліковано:
13 Грудня, 2016

16 грудня 2016 року Тернопільський господарський суд розгляне позов BNY Mellon Corporate Trustee Services Limited, трастової компанії, що діє в інтересах усіх власників Єврооблігацій, випущених Mriya Agro Holding PLC (Cyprus) при попередньому менеджменті у 2011 і 2013 роках, щодо визнання в Україні боргових зобов’язань 68 компаній, які входять до складу Агрохолдингу «Мрія» і виступали поручителями Mriya Agro Holding PLC за цими облігаціями.

Позов поданий до Тернопільського господарського суду, за місцем знаходження підприємств-відповідачів з найбільшими активами.

Позов стосується поручительств 68 компаній «Мрії» за простроченими борговими зобов’язаннями Mriya Agro Holding PLC на суму 573 млн. дол. (приблизно 15 млрд. грн.), які складаються з непогашеної суми кредиту і відсотків з серпня 2014 року, коли компанія оголосила дефолт за Євробондами, не зумівши здійснити черговий платіж. Це перший випадок, коли власники єврооблігацій звертаються до українського суду з позовом про стягнення заборгованості за єврооблігаціями з поручителів – дочірніх компаній холдингу-емітента облігацій (основний позичальник).

Читайте також

Агрохолдинг «МРІЯ» відзначив День працівників сільського господарства та нагородив кращих з кращих
«МРІЯ Агрохолдинг» поповнив робочий капітал на 5 мільйонів доларів
«МРІЯ» долучилася до відкриття чергового кооперативу

Основна маса Єврооблігацій, випущених українськими компаніями, структурована ідентично структурі «Мрії»: холдингова компанія-нерезидент виступає емітентом єврооблігацій, великий банк – довіреною особою бондхолдерів, а українські компанії (активи) групи емітента – поручителями за зобов’язаннями холдингової компанії-нерезидента.

Таким чином, дана судова справа створить прецедент для всіх інвесторів в українські корпоративні єврооблігації, оскільки рішення за позовом BNY Mellon до українських компаній Агрохолдингу «Мрія» перевірить позицію української судової системи щодо структури Єврооблігацій, що гарантується поручительствами від українських компаній емітента.

Власники єврооблігацій «Мрії», серед яких великі міжнародні фонди, такі як DuPont і Argentem Creek Partners, розраховують на професіоналізм і компетентність української судової системи і впевнені, що ця справа стане своєрідним тестом для української правової системи на здатність забезпечити і захистити права інвесторів в разі невиконання поручителями своїх зобов’язань за поручительствами, пов’язаним з єврооблігаціями.

В Агрохолдингу «Мрія» вважають, що позов є обґрунтованим, але не впливає на процес реструктуризації 1,1 млрд. дол. боргу, через який зараз проходить компанія.

«Ми розглядаємо судовий позов з боку бондхолдерів як прагнення «зрівняти умови» для всіх сторін в процесі реструктуризації, оскільки більшість наших кредиторів-банків вже мають на руках аналогічні судові рішення», – говорить Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія» Саймон Чернявський.

Нагадаємо, в серпні 2014 року «МРІЯ» не змогла розрахуватися з кредиторами за поточними зобов’язаннями і оголосила дефолт. Сукупна заборгованість агрохолдингу з урахуванням гарантій і поручительств, наданих «Мрією» компаніям, афілійованим із сім’єю Гут, на момент оголошення дефолту становила 1,3 млрд. дол. З лютого 2015 року контроль над активами «Мрії» перейшов до її кредиторів – переважно європейських і американських інвесторів – які прийняли рішення зберегти агрохолдинг. На початку лютого 2015 року був призначений новий менеджмент «Мрії», а у вересні 2016 року комітети кредиторів і бондхолдерів агрохолдингу погодили умови реструктуризації боргового портфеля компанії, який на сьогоднішній день складає 1,1 млрд. дол.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Mriya Agro Holding, #Мрія Агрохолдинг, #новини Мрія Агрохолдинг, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: