Другий Всеукраїнський форум «Principium» у Львові зібрав прогресивну молодь і кращих представників бізнесу, влади та громадського сектора

Опубліковано:
12 Грудня, 2016

II Всеукраїнський форум «Principium» під гаслом «Ми будуємо суспільство діалогу» 8-9 грудня відбувся у Львові і зібрав чималу кількість активної молоді, представників влади, громадського сектору та успішних підприємців. Організатори заходу ставили за мету об’єднати людей з однаковими поглядами, думками і переконаннями для того, аби вони разом змогли в подальшому просувати прогресивні ідеї та реалізовувати їх.

Форум відкрив український правозахисник та релігієзнавець, член-засновник Української Гельсинської спілки Мирослав Маринович. Він привітав команду громадської організації «Великого бажайте» з проведенням представницького заходу і побажав успіхів у діяльності, реалізації нових і цікавих проектів.

Після завершення форуму він зазначив, що «мав величезне задоволення від Principium’у. Студентській команді організаторів може позаздрити не одна політична партія, якій не під силу було б зібрати таке потужне гроно промовців. Дискусія була дуже цікавою, теми розмови – в «десятку».

Представник Міністерства закордонних справ України у Львові В’ячеслав Войнаровський привітав організаторів і учасників з початком роботи.

Також з вітальним словом виступив заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, який наголосив актуальності і важливості форуму.

Нагадаємо, що ініціатива проведення форуму належить студентам Українського католицького університету, які об’єдналися в громадську організацію «Великого бажайте». Ці молоді люди шукають шляхи творення простору довіри між різними верствами українського суспільства.

Серед спікерів форуму – заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, член-засновник Української Гельсинської спілки Мирослав Маринович, Міністр культури України Євген Нищук, керівник Львівської бізнес-школи Софія Опатська, відома журналістка і громадська діячка Мирослава Гонгадзе, міський голова Львова Андрій Садовий, народний депутат України, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, віце-президент з регіонального розвитку Міжнародного торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура, екс-директор української служби «Радіо Свобода» Богдан Нагайло, український політик і громадський діяч Олег Рибачук, відомий актор Остап Ступка, івано-франківський ресторатор і співзасновник проекту «Тепле місто» Юрій Филюк, український актор та режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеїтаблаєв, медіа-консультант, громадський активіст, співзасновник ініціативи «Крим SOS» Алім Алієв та інші відомі українські особистості.

«Разом ми шукаємо шляхи до подолання комунікаційних бар’єрів та стереотипів. Ми прагнемо творити нові проекти, а також формувати середовище молодої еліти та поширювати простір довіри між українцями. Особливістю цьогорічного діалогу є те, що до нас завітала українська молодь, зокрема і зі Сходу України, для обговорення сучасних проблем», – зазначили організатори.

Подія містила у собі дві частини лекційно-дискусійну і практичну.

Під час форуму були обговорені такі теми, як «Без довіри закони не діють», «Українці світу/світ українців» (про роль діаспори і світового українства в розвитку і становленні громадянського суспільства в Україні), «Будьте реалістами – вимагайте неможливого», «Формування, інформування та виховання українського суспільства» (про роль медіа, освіти та культури у формуванні свідомості українського соціуму та їхній вплив на соціокультурні процеси).

Один з організаторів заходу і керівник громадського організації «Великого бажайте» Денис Коляда наголосив на тому, що «те, що сталося на Сході, після Майдану, дало зовнішній конфлікт та разом з тим це дало позитивний імпульс – люди об’єдналися, у нас з’явилося волонтерство. Коли ми подорожували Україною, презентуючи власні соціальні фільми, ми побачили, що є класні молоді люди, купа громадських організацій, які ставлять собі за мету розбудову демократії в Україні, але які між собою практично не спілкуються. Наша ідея полягала у тому, аби  стати провайдерами між цими громадськими організаціями, щоб вони почали спілкуватися, а відтак розвинути комунікацію між державою і бізнесом, між культурою, освітою та медіа. На жаль, наше суспільство не вміє консолідуватись заради чогось, проти чогось – так. Нам важливо почути кожного. В серпні я був на Сході та зрозумів, що не все так просто. Зараз говорять, що Схід змінився, став проукраїнським. Так, але ця зміна була зумовлена зовнішнім чинником, а чи дійсно вони себе переосмислили – невідомо, ще багато прийдеться працювати на цим».

Учасники форуму свої думки, ідеї та пропозиції висловлювали під час двох панелей «Без довіри закони не діють» (стосувалася взаємодії бізнесу, держави та громадських організацій) та «Формування, інформування та виховання» (освіта, культура і медіа).

У першій дискусійній панелі виступив заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимчук, який розказав про важливість налагодження суспільного і ділового діалогу між громадським сектором, владою та бізнесом. Своїм досвідом організації власної справи поділилися відомі львівські підприємці Ярослав Рущишин та Тарас Вервега, тернопільський підприємець Тарас Демкура зі свого боку розповів про побудову конструктивного діалогу зі світовим українством та досвідом роботи на міжнародних ринках в рамках співпраці з Міжнародною торговою палатою. «Потрібно зруйнувати усталені стереотипи та бар’єри, які є в суспільстві. Наше спільне завдання – створити сприятливі умови для місцевого бізнесу, інвесторів, а також для самореалізації молоді, щоб зупинити відтік молодих спеціалістів за межі України. Для того, аби бізнес розвивався і мав підтримку в соціумі, потрібне позитивне ставлення до нього, адже багато молоді пробує себе в стартапах, які мають багато шансів перерости у власну справу. У глобальному розумінні завдання полягає у тому, щоб розробити суспільний договір в Україні, який подолає брак комунікації між державними органами влади,громадськістю і бізнесом та створить сприятливі умови для розвитку малого та середнього бізнесу», – зазначив Тарас Демкура.

На форумі були присутні студенти Молодіжної  академії лідерства, яку в Львові очолює наш земляк Любомир Шимків. Він зауважив, що форум дав великий досвід всім присутнім завдяки участі провідних експертів. На його думку, це дасть добрий поштовх для формування нової молодої еліти в нашому суспільстві.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: