У селі Тилявка Шумського району реставрують музей  Уласа Самчука

09.12.2016 14:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Катерина Богуславська

У школі села Тилявка Шумського району реставрують музей Уласа Самчука, який відкрили ще 27 вересня 1993 року.

Письменник був родом із села Дермань (сьогодні Рівненської області), але у 1913 році, коли Уласові було вісім років, його сім'я переїхала в Тилявку, то ж там був його другий дім. Тому місцеві жителі раді, що в їхньому селі є музей на честь цієї видатної постаті.  

Наразі музей реставрують та замінюють  там вікна. Дбає про музей  його керівник, Петро Дмитрович Панасюк, який просто живе цією справою і намагається як тільки можна вдосконалити музей. «У 1994 році на Україну приїхала делегація з Канади на чолі з дружиною Самчука - Євгенією Пастернак, яка опікувалась музеєм Уласа Самчука, відкритим в Канаді після смерті митця.  Делегація мала намір передати речі з канадського музею на Україну і Євгенія Пастернак шукала місце, куди було б найкраще перевезти експонати: в Киїів, у Рівне, чи в Дермань, де народився письменник, але тоді Жулинський порадив передати ці речі саме у Тилявку. Завдяки цьому ми маємо книги із власної книгозбірні Уласа Самчука, серед яких близько 60% книг були подаровані письменнику українською діаспорою – з авторськими підписами.

Ми навіть маємо одяг Самчука, от скажімо, на кріслі висить його піджак. Маємо друкарську машинку, на якій він друкував свої твори в Канаді й у нас є навіть уривки творів, які письменник надрукував, називаємо їх рукописами. Є також фото світлин відкриття музею ім. Уласа Самчука у Торонто. Маємо й особисті речі родичів та друзів письменника та чимало інших цікавих експонатів», - розповідає Петро Дмитрович Панасюк.

Реставрацію музею планують завершити найближчим часом.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі