Проект розвитку територіальної громади Почаєва один з одинадцяти переможців конкурсу міжнародного фонду «Відродження»

Опубліковано:
9 Грудня, 2016

Після об’єднання Почаївська міська об’єднана територіальна громада отримала можливість залишати в своєму бюджеті більше грошей. Оскільки ці гроші точно зі своєї кишені, то природно почати думати і про їх ефективне використання. Для того, щоби добре продумати стратегію розвитку громади, яка б дозволила зберегти та примножити власні ресурси, голова Почаївської міської об’єднаної територіальної громади Василь Бойко на початку року запросив до партнерської співпраці тернопільську громадську організацію “Гуртом!”.  

Першим кроком спільної праці стала підготовка проекту «Консолідація зусиль місцевої влади та громадськості Почаєва, Старого Таража та Комарина для розробки та реалізації Стратегії розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади». В кінці січня 2016 року проект був поданий на конкурс програми «Демократичні практики» міжнародного фонду “Відродження”. Приємно, що почаївський проект став одним з одинадцяти переможців конкурсу та отримав донорську фінансову підтримку Міжнародного фонду «Відродження»! Це дозволило залучити до розробки стратегії розвитку фахівців, яких потребує Почаївська громада та стимулювало творчу активність в самій громаді. Результат був представлений в кінці листопада на громадському обговоренні проекту. Гасло проекту “Стратегія розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2027 рік” – “Ти відповідальний за чистоту та збереження землі, де народився” можна трактувати і так – не перекладай на іншого відповідальність за своє майбутнє, а сам зроби рішучі  кроки для того, щоб Почаїв став успішною та багатою громадою.

Акценти розставлені: з повагою відноситися до природних багатств громади – земель, лісів, річок; підняти на новий рівень туристичний потенціал громади. Так склалось, що Почаїв переважно ототожнюють з Почаївською Лаврою. Автори проекту звернули увагу на невикористаний рекреаційний потенціал Почаївської громади. У міській раді надіються, що пройде зовсім небагато часу і туристи відкриють для себе чарівні куточки Старого Таража та Комарина, а з Почаєва місцеві гіди почнуть відправляти екскурсійні тури по заповідним та історичним місцям Волині.

Ще один акцент стратегії – підхід до зовнішньо-економічного розвитку Почаївської об’єднаної громади. «Почаївська Стратегія спирається на ґрунтовну оцінку реальних можливостей громади до нових перетворень – зазначає керівник проекту, виконавчий директор  ТОГО «Гуртом!» Ігор Ковалик, – тому особливу увагу цей документ приділяє проблемі трудового заробітчанства. Наскільки мені відомо – це на сьогодні перший стратегічний документ місцевого рівня, який розглядає  трудову міграцію не лише, як соціальну проблему, а як і важливий людський ресурс громади».

Почаївська громада першою серед об’єднаних громад Тернопільщини підготувала проект Стратегії розвитку громади та провела громадське обговорення проекту. Це дуже важливі кроки, адже в подальшому “Стратегія розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2027 рік” може стати основою для економічного та соціального розвитку громади.

Церква в Старому Таражі. Фото з мережі Інтернет.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: