Володимир Гройсман на Тернопіллі провів нараду з головами Об’єднаних територіальних громад

Опубліковано:
8 Грудня, 2016

На Тернопіллі 8 грудня перебуває Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Разом з головою ТОДА Степаном Барною та головою облради Віктором Овчаруком Прем’єр, на базі загальноосвітньої школи в с. Скорики Підволочиського району, провів нараду з головами Об’єднаних територіальних громад області.

Як зазначив Володимир Гройсман, створення ОТГ – один з найважливіших напрямків реформи децентралізації, що нині реалізовується в державі. Завдяки надходженню до громад значно більшої кількості коштів, новостворені ОТГ мають можливість вирішувати проблеми, до яких роками не могли підступитися – ремонтувати дороги, обладнувати клуби, ФАПи та школи, створювати пожежні частини і поліцейські станції, тобто доводити більш якісні послуги безпосередньо до людей.

Читайте також

Сьогодні Тернопільщину відвідує Прем’єр Міністр України Володимир Гройсман
Гройсман на Тернопільщині відкриє відділення лікарні та фруктосховище
Стало відомо, яке майно задекларував Гройсман

Голови ОТГ мали можливість донести свої проблеми і пропозиції безпосередньо до Прем’єр-міністра України. Зокрема, представники громад відзначили відсутність двох важливих законів, що не дає громадам можливості розвиватися – закону про дооб’єднання громад, а також приєднання населених пунктів, що розташовані на території інших районів. Володимир Гройсман наголосив, що ці зміни до законодавства справді на часі, отож, найближчим часом необхідні напрацювання будуть передані до Верховної Ради України.

 

Довідково:

Тернопільська область в Україні залишається лідером  зі створення об’єднаних територіальних громад. На даний час на території області утворено та функціонує 26 об’єднаних територіальних громад, які  охоплюють 27% території області та 21 % населення.

Загалом об’єдналися 167 рад із 615 (283 населені пункти) та 229 тис. населення. Найменшою громадою є Лопушненська ОТГ (2,3 тис. населення, 55 км² площі, 6 колишніх рад), найбільшою – Теребовлянська ОТГ (30,7 тис. населення, 399 км² площі, 26 колишніх рад).

За результатами проведених консультацій з уповноваженими представниками органів місцевого самоврядування було підготовлено та направлено до обласної ради пропозиції щодо внесення змін до перспективного плану формування територій громад області.

В результаті, рішенням Тернопільської обласної ради від 4 листопада 2016 року № 339 схвалено зміни до перспективного плану  формування  територій громад  Тернопільської  області, які зараз надіслані в Кабмін для затвердження. Названими змінами передбачено утворення додатково 10 громад, де призначені вибори.

У цілому протягом 2016 року направлено 13 звернень до ЦВК щодо призначення перших  виборів  в громадах області. Постановами ЦВК на кінець 2016 року призначено перші вибори у 10 нових громадах. Вони охоплюють 806 км² території області та 57,9 тис населення, 39 рад (77 населених пунктів).

Таким чином, після проведення виборів об’єднані громади охоплять 287 тис населення, 206 рад (360 населених пунктів), що складає близько третини від загальної кількості.

Розширення повноважень місцевої влади у фінансуванні бюджетної сфери, підкріплене відповідним фінансовим ресурсом (можливістю та потенціалом мобілізувати додаткові надходження власними силами), сприяє реалізації принципу субсидіарності в Україні та, за прикладом зазначених територіальних громад,  стимулює інші місцеві ради до подальшого об’єднання.

Унаслідок змін, внесених до податкового та бюджетного законодавства, інших законодавчих актів у контексті децентралізації, обсяг власних доходів бюджетів об’єднаних громад (без урахування трансфертів) на 2016 рік при формуванні бюджетів становив 221,7 млн гривень, що у 2,6 разів більше, ніж у 2015 році.

За січень-листопад 2016 року до загального фонду бюджетів об’єднаних територіальних громад надійшло 316,7 млн гривень власних доходів, уточнений план виконано на 115,3  відсотка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: