Цього року на Тернопільщині добре вродила гречка

Опубліковано:
5 Грудня, 2016

У сільгосппідприємствах і та фермерських господарствах Тернопільщини цього року обмолочено гречку на площі на 5,5 тис. га. Намолочено 6,9 тис. тонн при врожайності 12,6 цт з га (у 2015р- 9,3 цт). Найвищий урожай цієї цінної круп’яної культури зібрали трудівники полів Кременецького-26,8цнт з га, Підволочиського-16,8 цнт з га, Чортківського-15,0 цнт.

– Спеціалісти вважають, що в основі урожаю лежать в площинах – оновлення сортів та нових їх видів і значно мала кількість опадів, які випали в час цвітіння й плодоношення бутонів рослин.,- каже відомий вчений агроном на Тернопіллі Юрій Панас.

Ось картина урожайності цієї культури на півдні області протилежна у Заліщицькому районі , який славився щедрими обмолотами гречки, що збирали декілька літ тому навіть до 30 і більше центнерів з гектара,  у цьому році отримали мізер-6,3 цнт з га. Не краща ситуація у Борщівському районі. Серед причин витіснення цієї культури із сівозміни слід вважати засилля полів озимим ріпаком. Його  посіяли в області на 2017рік на 13 тисяч га більше, ніж у 2016 році . і друге великі земельні масиви там орендують агрохолдинг «Мрія»,  агрокомпанії «Райз», агрокорпорація «Агропродсервіс», «Агрополіс», які економічно й фінансово не дуже зацікавлені в гречаниках, голубцях й кашах.

Кандидат сільськогосподарський наук. Керівник одного з найперших в Україні багатофункціонального сільськогосподарського кооперативу «Ратай» Заліщицького району Ігор Марусяк.  його ще називають «гречаний професор» до цієї, безперечно цінної харчової для людського організму культури треба підходити з науковим і господарським підходом. Подільська земля , без значних капіталовкладень., базису  заправки мінеральної та органічної поживи, су перових гербіцидів може родити щороку до 30 цт гречки з гектара. – це реально і факт, особливо на ґрунтах південної зони  області, де як кажуть сам Господь велів.

Керівник ФГ «Олійник» Тернопільського району Ігор Олійник. Який щороку сіє 300-400 гектарів гречки вважає, що ця культура необхідна корисна для ґрунту, бо виводить бур’яни та знищує шкідників рослин,  корисна поживна для харчування людей, особливо для тих у кого цукровий діабет та хвороби з шлункової кишковим трактом. На млині нині виробляється до 8 різних видів круп, але ж домінують гречані,- каже фермер. Їх ми постачаємо в школи, дитячі садки. медичні заклади, підприємствам громадського харчування.

Такої ж позиції відомий на  Тернопільщині аграрій, заслужений працівник сільського господарства України, депутат Тернопільської районної ради, директор ПП «Агрофірма «Медобори» Володимир Крупніцький, де на орендованих землях сіл Скоморохи, Прошови, Смолянки, Мишкович, Теофілівка сіють щороку від 150-200 гектарів  гречки. Впродовж останніх років  обладнали сучасну високопродуктивну лінію з виробництва гречаних круп,та її січки. Крім того агрофірма славиться своєю високою маркою виробництва пшеничних, ячмінних. вівсяних кукурудзяних, перлових круп, які  успішно реалізують на внутрішньо обласному ринку, а також у заклади соціальної сфери та закритого типу Одеси, ВолинІ,  Рівного, Львівщини,  Києва і області

– Гречка у нас традиційно після жнивна культура. Сіємо після того як зберемо озимий ячмінь,- каже відомий у краї фермер, наймолодший заслужений працівник сільського господарства України, керівник ФГ « Березовський» та виконавчий директор ПМП « Агрон», депутат обласної ради Юрій Березовський. Урожаї маємо хоч не надто високі , але стабільні, крупи  йдуть на харчування наших працівників, шкільні їдальні сіл, де орендуємо землю. виписуємо пайовикам, безоплатно видаємо по декілька кілограм одиноким перестарілим, малозабезпеченим сім’ям, відправляємо на харчування українського війська Їдальня працює цілорічно,її виписуємо пайовикам, значно нижче ринкових цін. Ажіотаж та ціну підняли посередники й   крупні супермаркети на традиційну слов’янську культуру,але думаю, що це явище тимчасове і скоро все стабілується, – впевнений Юрій Романович

Вдруге ціновий гречаний прорив закрили місцеві сільгоспвиробники й фермери Тернопільщини. Як кажуть у народі, «сім років мак не родив й голоду не було» Однак це про гречку, яку люблять брати – слов’яни…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: