«Перерваний політ» – дрогобицька прем’єра із Тернополя

Опубліковано:
4 Грудня, 2016

“Вистава, яка  дивує і провокує, вражає й очищує, викликає усмішку і сльози, і, найголовніше, — змушує думати”, — такі відгуки доводилося чути про дебютний “Політ…” тернополян над Дрогобицьким театром. Тобто, про прем’єру на сцені Дрогобицького театру вистави “Перерваний політ” за п’єсою тернопільських авторів — “аса” драматургії, письменника, краєзнавця і перекладача Богдана Мельничука та поетеси й журналістки Лілії Костишин (на фото).

Вистава — свого роду сучасна інтерпретація історії Ромео і Джульєтти. Проте нафталіном тут навіть не пахне! Не лише через те, що музичне оформлення – твори Pink Floyd, а художнє – репродукції Сальвадора Далі, а й через вдалий сценарій, створений нашими земляками. “Коли не тільки всі слова уже були чиїмись, а й дійові особи (тільки з іншими іменами), й упродовж століть, то треба було добре ворушити мізками, аби текст не тхнув нафталіном”, — зізнається Ліля Костишин.  На запитання, як дебютувалося їй у драматургії, маючи за напарника самого (!) Богдана Мельничука, вона зізнається: “Працювалося цікаво, часом цілодобово, бо Мельничук живе тим, що пише. Я й погодилася на цю авантюру тільки через те, що мені стало цікаво, аби ще якийсь новий досвід перейняти від Богдана Івановича. Чернетку з його правками колись віддам до музею (сміється, — авт.) По ній можна вчити студентів-літераторів писати драми. Скажу так: якби Богдан Іванович запропонував мені написати з ним ще якусь п’єсу, я би вже не кремпувалася і не махала руками, а негайно погодилася б. Задля самого творчого процесу…”

Чому вистава за п’єсою тернопільських авторів побачила світ саме у Дрогобичі? У Богдана Івановича давні творчі зв’язки з цим театром. Ще в 1991-ому цей театр ставив його “Мазепу” за Богданом Лепким. Богдан Мельничук переконаний (а він у темі), що це один із найкращих театрів в Україні з професійно потужною трупою і геніальним молодим режисером, котрий любить братися за першопрочитання. До того ж театр активно гастролює, тож “Перерваний політ” побачать не тільки дрогобицькі глядачі. Можливо, й не тільки українські, адже тема — універсальна, без кордонів. А тернопільським глядачам випаде нагода побачити цю виставу влітку наступного року, коли дрогобицькі театрали привезуть “Перерваний політ” до Тернополя.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: