Серйозна дискусія «розгорілась» нещодавно у мистецькій залі Тернопільської обласної юнацької бібліотеки. Мова йшла про вироблення стратегії модернізації бібліотечної сфери Тернопільської області в процесі децентралізації. На цей незвичний захід  зібралися всі, кому не байдужа доля майбутнього бібліотек, особливо в сільській місцевості: бібліотекарі, журналісти, письменники, видавці, студенти, викладачі,читачі, педагоги, представники громадських організацій, експерти. Перш ніж моделювати образ ідеальної бібліотеки, учасники події зробили аналіз поточної ситуації. Активними учасниками стратегічної сесії «Майбутнє бібліотек Тернопільщини -2020» були також організатори заходу –  благодійний фонд «Бібліотечна країна» та управління культури ТОДА. Стратегічна сесія проводилась  з урахуванням найкращого міжнародного досвіду у форматі «Світового кафе». Її модератором була – Тамара Сухенко, соціальний психолог, фасилітатор, член IAF – Міжнародної Асоціації Фасилітаторів, один з ініціаторів проекту «Казкове село Бобриця».

На думку начальника управління культури ТОДА Григорія  Шергея, позитивних моментів у цій справі дуже багато. Адже сьогодні Тернопільщина попереду в Україні стосовно створення  територіально-об’єднаних громад. Звісно, громади бувають різними. Є такі, що можуть створити відділ культури, спорту та молоді, а є такі, що не мають такої можливості. І ми бачимо сьогодні, – каже пан Григорій, – що в деяких новостворених громадах керівники починають вирішувати долю культосвітніх закладів на свій розсуд. У тому й числі – бібліотек. Слава Богу, не маємо проблем з музеями, школами естетичного виховання, навіть з клубами, які потрапили до громад. А що стосується долі бібліотек, мене насторожує подальший розвиток подій. Отож аби уникнути різношерстого підходу до бібліотек, треба проводити подібні зустрічі-семінари. Адже, на жаль, знайшовся  вже один керівник, який звільнив працівників бібліотеки,  а приміщення замкнув і сказав, що чекатиме на кращі часи. Є й такі, що експериментують з  об’єднанням публічних і шкільних бібліотек, але законодавство (особливо бюджетне) на сьогодні настільки різне, що фактично це буде штучне утворення. У зв’язку з цим, питань дуже багато. Сподіваюсь, що ця зустріч спровокує у доброму розумінні цього слова, дискусію у суспільстві щодо становища бібліотек. 

Богдан Будний, директор видавництва «Навчальна книга – Богдан», вважає, що закриття бібліотек – це повне безглуздя. Це злочин проти свого народу. Бо відкрити завжди важче, аніж закрити, завжди не вистачатиме коштів. 

На семінарі, як приклад, розглядали модель бібліотечної системи в Литві. У цій країні фінансування йде із місцевого і державного бюджетів. Ті ж самі громади нараховують за домовленістю кошти бібліотекам. Централізовані системи там збережені. Кращого виходу із ситуації литовці не знайшли. У них була державна програма, згідно якої кожна сільська бібліотека отримала по три комп’ютери. Щодо українських сільських бібліотек, то вони не мають не лише комп’ютерів, але навіть нових книжок. Це наслідок неправильного розподілу фінансів бібліотечної справи.

Звісно, перевести бібліотечний фонд на електронні носії, а потім закрити книгозбірні – це найлегше, що можна зробити і це можна зробити завжди. Але ж не буває безвихідних ситуацій.  Може все ж таки докласти зусиль і реорганізувати бібліотечні приміщення, зробити все так, щоб зберегти систему, яка формувалась в Україні тисячоліттями?

Ми живемо в інформаційну еру, –  каже директор обласної бібліотеки для молоді Леся Гук, –  і наші користувачі хочуть відповідного обслуговування, і в ідеалі кожна бібліотека має їх надати. Сучасники потребують нових послуг: комп’ютерне забезпечення, мультимедійні дошки, проектори тощо. Повністю підтримуємо  модернізацію бібліотек. І до цього процесу мають долучитися абсолютно всі, не лише влада. До їхнього закриття треба ставитись дуже і дуже обережно. Тому що втратити найлегше. Ми оптимісти і віримо, що реорганізація відбудеться якнайкраще для самих бібліотек і для всіх, кого це стосується.

До слова. Уряд схвалив  дуже важливий документ «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України». Практично це стратегія розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року. Отож, хочеться вірити, що децентралізація, яка зараз відбувається, має вплинути тільки позитивно на майбутнє бібліотечної системи.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: