Володимира Коваля із Васильківців – одного із зачинателів фермерського руху в Густинському районі до Дня працівників сільського господарства указом Президента України Петра Порошенка нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ-го ступеня. Орденами українська влада особливо для нових господарів землі, рідко радує. Серед широкої когорти фермерів Тернопільщини, а це близько до 800 осіб, державні нагороди отримали менше десятка чоловік за усі роки незалежності нашої  країни. Володимир Михайлович гідний цієї відзнаки не лише за те, що серед поля, вітрів, снігових хурделиць, збудував будинок, виробничі площі, картоплесховища, чималі ангари для техніки, склади для зберігання сільгосппродукції. Засфальтована територія, альтанки, невеликий, але компактний фруктовий сад – Коваля старшого, особлива гордість, і джерело щоденного натхнення. Мені неодноразово доводилося бувати у цьому сучасному, але все-таки у галицькій манері господарстві.

Володимир Михайлович уже розміняв сьомий десяток літ. Але він дужий і кремезний, розсудливий чоловік, який володіє талантом організатора, новатора, і генератора нових ідей та планів. Це сьогодні тут застосовують в рослинництві європейські технології, все найновіше в агрономії, селекції, насінництві, генетиці та механізації.

До щедрого хлібного ваговитого колосу, дорідних урожаїв картоплі, достатку ратая землі, довга і нелегка дорога, – каже пан Володимир. І я найбільше радію, що до фермерської справи залучив своїх синів Олега та Ігоря господарством «Ковалівське нове» керує старший син Олег. Центральна садиба новоствореного господарства в селі Личківці. Там у свинарниках на промисловій основі, за сучасними технологіями вирощують до трьох тисяч голів свиней м’ ясних порід.

– Мені вже досвідченому спеціалісту, інженеру – механіку, а я працював в Гусятинському районному управлінні сільського господарства, після закінчення Львівського державного сільськогосподарського інституту, депутати райради дали безкоштовне користування 50 гектарів землі, на початку 90-х років.  Треба було виорати і засіяти ниву озимою пшеницею, ячменем, гречкою  та ранньою картоплею. Одночасно розпочали будівництво виробничої бази, придбали трактори, сівалки. картоплекопалку. На перших порах держава надавала фермерам позики на безальтернативній основі, відшкодувала певні кошти за купівлю тракторів, комбайнів, сільгособладнання вітчизняного виробництва та модифікацій. Перейшли й терни і невдачі і прийшли перші врожаї колоскових й технічних культур, допомагали сини, дружина праці не цурався ніхто.

– Звання заслуженого працівника сільського господарства в 2006 році Володимирові Михайловичу присвоєно за невтомну працю високі й стабільні врожаї зернових, бобових і технічних культур. Володимир Коваль був першим заслуженим серед фермерів краю. Згодом цього почесного звання були удостоєні керівник ФГ « Вікторія-92» Петро Пеляк з Козівського району, наймолодший на той час фермер, керівник ФГ « Березовський» Юрій Березовський з с. Товстолуг Тернопільського району. Нині земельний масив, орендований Володимиром Ковалем та його синами сягає понад п’ять тисяч гектарів родючого ґрунту у Васильківцях,Увислі, Гадинківцях,Крогульці, Чабарівці, Личківцях. А це понад дві з половиною тисячі пайовиків з якими вчасно розраховуються за оренду землі, зерном або грошима за побажанням. Фермерська родина Ковалів створила більше 60 постійних робочих місць для своїх земляків, а в сезонний період їх удвічі більше. Тільки картоплі вирощують 15-20 сортів української, німецької,голландської селекції та гібридів. « Другий хліб»- це вічна візитівка ФГ « Коваль» вирощують його на 400- 450 гектарах. Урожайність від 280-320 цнт. бульб з гектара – стабільний показник, незважаючи на примхи природи, головне дотримання технології як посадки, догляду, так збирання, тобто увесь технологічний цикл. Господарство- спецгосп по насінництву картоплі,яку закупляють агроформуваннях, приватні підприємства, фермери майже з усіх областей України.

Два роки тому побудували сучасне за європейськими технологіями картоплесховище на вісім тисяч тонн продукції. В складах працює найновіша малогабаритна техніка іноземного виробництва, що значно зменшує ручну працю робітників, нові сортувальні лінії. Основну техніку й обладнання забезпечує  відома фірма « Гріме». Зокрема, вони постачають фермерському господарству « Коваль» сортувальні машини, автокари, саджалки, копачки,фрези, необхідні комплекти запасних частин. Відкрили для зручності перевезень та обслуговування логістичний центр.

Володимира Михайловича завжди виручає смілива інженерна думка. Саме він відкрив перший на теренах Західної України цех з виробництва біоетанолу. Досвідчений аграрник й досі вважає, що землю сільськогосподарського призначення не варто продавати, треба створити збірник законів та їхню базу, щоб забезпечувала усі моменти купівлі, а мораторій треба продовжити до 2020 року. Бо земля – це основа достатку й продовольчої безпеки держави. ЇЇ треба любити і шанувати.

І людей, одвічних ратаїв, яким є з дитинства до поважних прожитих літ є Володимир Коваль та його хліборобська родина. З нагородою Вас, здоров’я на многії літа!

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: