Галина Кіт

Галина Кіт

журналіст, кореспондент, tenews.te.uа

Найскладніше для управлінця – це визнати помилки і зробити правильні висновки. Сергій Надал це зробив

24.11.2016 12:13   Джерело: TeNews
Автор : Галина Кіт

Снігопад викрив вади у системи прибирання міста. Безперечно найбільше критики дісталося міському голові Сергію Надалу. Очевидно, що в чомусь ця критика заслужена. Проте, напевно, найбільша вина полягала у надмірній довірі людям з команди, яким було доручено забезпечити прибирання міста. Така вже у нас звичка бути настільки ж вимогливими до інших, як до себе.

Вибачитися не так просто

Очевидно, що міські служби були не зовсім готовими до такого аномального снігопаду. Так само зрозуміло, що місто не врятувало б і власне комунальне підприємство. Крім того є норми закону, які вимагають, щоб місто проводило прозорі тендери з рівними умовами для всіх учасників. На тендері виграє те підприємство, яке запропонувало кращу ціну. Це відбувається незалежно від того, чи це комунальне чи приватне підприємство. Приватні ж, за теперішньої системи, мають перевагу, бо вони можуть бути на спрощеній системі оподаткування, чи на загальній. Вони можуть мати чи не мати власної техніки. Від них вимагається лише одного, щоб місто було чистим. Допоки погода не підносила аномальних сюрпризів, місто прибиралося. Зрештою, і розхвалена окремими критиками КП з прибирання вулиць, у простонародді МШЕД, яке прибирало Тернопіль до приходу приватного оператора “Теркомуналсервіс”, також мало проблеми, як випадало трохи більше снігу. Власне згідно вимог закону МШЕД і програло тендер теперішньому підряднику.

Що справді можна закинути чинному міському голові — це занадто велику довіру команді. Жорсткий управлінець, Сергій Надал, що звик виконувати поставлені завдання, ймовірно, мав такі ж уявлення і про тих, хто відповідав за сферу ЖКГ. Те, що Надал не кидає слів на вітер вказує й незалежна оцінка експертів громадського проекту “Слово і діло”, які щороку доводять те, що тернопільський міський голова намагається вчасно виконувати дані передвиборчі обіцянки.

Що відрізняє господаря від політикана

Проте найскладніше для українського управлінця — це знайти мужність визнати помилки і зробити правильні висновки. Сергій Надал це зробив. Одразу ж було проведено брифінг для ЗМІ. Міський голова звернувся до людей, де пояснив ситуацію. Заявив, що бере на себе відповідальність за те що сталося і прийняття рішень, щоб подібні проблеми не повторювалися у майбутньому.

Читайте також

Мер Тернополя Надал отримує одну з найнижчих премій по Україні
Мерія Тернополя каратиме штрафами підрядників за неякісну бруківку
Сергій Надал: «Добросовісні підприємці мають створювати робочі місця і платити податки, а не шукати «зв’язки» у міскраді»

Чи багато Ви знаєте мерів, які б повелися так само? Не дуже. Попередники Надала на цій посаді лише розповідали про труднощі з двірниками і технікою. Але ЖОДЕН не визнавав своєї вини. ЖОДЕН не брав на себе відповідальності. У радянські часи, на які люблять посилатися старші люди, будь-які техногенні катастрофи взагалі намагалися замовчати. Згадайте першотравневі демонстрації після Чорнобиля.

Знайти рішення — це по-західному

Вміння вибачитися і знайти рішення — це ознака політика та управлінця західного типу. У січня 2014 року у полоні снігу опинився Нью-Йорк. Снігоприбиральна техніка не встигала очищати місто. Було багато нарікань щодо роботи мера Нью-Йорка Білла де Блазіо. Але міський голова одного з найбільших міст США, що за бюджетом місцями може змагатися з усією Україною виступив перед людьми. Вибачився за недостатньо ефективну роботу міських служб і вжив заходів до покращення роботи комунальників.

Так само повівся Сергій Надал. Він не ховався від преси на моршинських курортах. Він визнав проблему і почав працювати над її вирішенням. Зокрема було створено комісію, яка має з’ясування причин, які призвели до вкрай складної ситуації на міських дорогах. Буде вивчено тендерну документацію. Звільнений від своїх обов’язків і відсторонений заступник міського голови Владислав Стемковський, який курував сферу ЖКГ, подав у відставку начальник управління ЖКГ Микола Лесів.

Нова схема прибирання Тернополя

Паралельно стартувала оновлена програма очищення міста. Вже оголошено тендер на залучення трьох нових підрядників. Конкурс відбувається через систему “Prozzoro”. Місто буде розділено на три сектори і його прибиранням займатиметься три компанії. Кожна, з цих компаній у разі виникнення непередбачуваної ситуації зможе підстрахувати іншу. Місто більше не буде залежним від одного підрядника. Крім того, міський голова особисто почав перевірку роботи ЖЕКів. Відтепер у тих випадках, де не було забезпечено прибирання дворів, людей звільнятимуть від сплати за прибирання прибудинкової території. Людей, які постраждали внаслідок негоди ліку.nm безкоштовно. Був запроваджений на час негоди безкоштовний проїзд у тролейбусах міста.

Тернопіль стане кращим

У багатьох з нас прокидається “синдром вболівальника”, коли ми на емоціях оцінюємо довколишній світ. Коли ми дивимося захопливий футбольний матч і улюблена команда програє, ми даємо багато порад і гравцям і тренерам. Але ніхто, з нас не знає, як ми самі б зіграли, якщо б нас з дивану перед телевізором перенесли на поле.
Коли все оцінюєш холодним розумом, то бачимо конкретні рішення. Це робота доброго управлінця над помилками. Він не лише шукає винних, а знаходить рішення. Наше ж завдання, як представників громади Тернополя, не просто спостерігати зі сторони і “вимагати покарання”, а самим стати учасниками процесу покращення нашого спільного дому, яким є наше місто.
Після боротьби із стихією Тернопіль вийде кращим. Комунальні служби будуть краще підготовлені до природних катаклізмів. Головне давати шанс тому, хто вміє брати відповідальність на себе не лише коли все йде добре, а коли трапляються проблеми.

Петро Мельник


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі