Шумській центральній бібліотеці виповнилося 70 років (Фоторепортаж)

20.11.2016 21:23   Джерело: www.facebook.com/ShumskCLS
Опубліковано : Віктор Смоляк

15 листопада виповнилося 70 років із часу заснування Шумської центральної бібліотеки.

17 листопада відбулися урочистості з нагоди ювілею бібліотеки. В них взяли участь представники органів влади, соціальних і ділових партнерів, творчі люди, друзі, читачі бібліотеки та колишні працівники. Було багато щирих вітань, побажань, квітів та подарунків.

Ювілей став доброю нагодою, щоб підбити підсумки минулого, дати оцінку сьогодення і поди­витись у майбутнє.

Вірші, пісні, гумор, танці розважали присутніх свята.

Довідка

Історія бібліотеки у м.Шумськ розпочалась у далеких для нас 30-х роках минулого століття.
У першій половинні ХХ ст. у Шумську діяла бібліотека-читальня, заснована 1931 року. Ініціатором створення книгозбірні було товариство «Просвіта», яке активно діяло на теренах Привілійського краю. Бібліотека знаходилась у помешканні Амврозія Бойка, а очолював її голова «Просвіти» Микола Красіцкий. Поповнювалася книгозбірня книжками, журналами з Галичини, які доставляв кур’єр-просвітянин. Це були заборонені поляками, (територія була під владою Польщі до 1939р.), часописи «Громадський голос», «Жіноча доля», «Сільський господар», «Історія УСС», «Дзвіночок», твори Дмитра Донцова, Юрія Липи, Уласа Самчука.

Зі спогадів шумчанина Всеволода Шишковського відомо, що на початку Другої Світової війни діяла бібліотека у будинку Анатолія Хршановського, а завідувала нею Марія Боярська.

У 1946 році організовано Шумський район і бібліотека набула статусу районної бібліотеки. Перший запис у книзі реєстрації бібліотек Шумського району зроблено 15 листопада 1946 року. Вона займала дві кімнати площею 40 квадратних метрів та була підпорядкована Шумському відділу культосвітніх установ і належала до типу масових.

Сьогодні центральна бібліотека — рушій культурних надбань та історичної правди. Багато робить книгозбірня для відродження імен наших видатних земляків, історії рідного краю і взагалі — української духовної культури, допомагають своїм читачам прилучатися до джерел духовності нашого народу.

До послуг користувачів не лише фонди центральної бібліотеки (більше 35 тисяч примірників документів), періодичні видання, захоплюючі просвітницькі заходи, а й доступ до мережі Інтернет. 

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: www.facebook.com/ShumskCLS  

Коментарі