В ніч на 13 листопада у засніженій Козові відбувся «Листопадовий зрив»

Опубліковано:
14 Листопада, 2016

У ніч з 12 на 13 листопада у містечку Козова учасники теренової гри «Листопадовий Зрив», яку організували представники станиці Козова Пласту НСОУ, інших пластових осередків, ГО “МБЧК” та за підтримки Відділу сім’ї та молоді Тернопільської ОДА, відтворювали події майже сторічної давності у містах та містечках Галичини — повстання, внаслідок якого влада перейшла до сил Української Національної Ради і було створено Західно-Українську Народну Республіку та закладено основи Галицької Армії. Військовим здвигом власне у Львові командував пластун, полковник УСС Дмитро Вітовський, брали участь у ньому й інші пластуни. Це додає співпереживань причетності кожного із пластової спільноти до вшанування пам’яті героїв, які боролися за рідну землю.

Читайте також

12-13 Листопада у Козові відбудеться “Листопадовий Зрив: У туманах війни”

Історія заходу із нетиповим форматом проведення (теренові ігри вночі) почалася ще в 2007 році. І тепер щороку вже десятий раз поспіль Борис Явір (Іскра) з однодумцями організовують у Козові, що на Тернопіллі, захід, приурочений до річниці Листопадового Зриву. Вже майже як п’ять років гаслом заходу є «Хочеш змінити історію — прийди і зміни!». Цьогоріч у заході взяли участь учасники і гості із Козови, Бережан, Нараєва, Бучача, Тернополя, Гайка, Йосипівки, Козівки та навіть далеких Києва і Кам’янця-Подільського. Переважно то були пластуни, але також прибули представники громадськості, учні шкіл, студенти вищих навчальних закладів. Силові підтримку здійснювали представники “Правого сектору”. Загалом, на заході було понад 100 осіб (близько сотні учасників, а також провід та почесні гості).

Захід традиційно ділиться на дві частини: одна частина – так звана «культурна програма» та власне «родзинка» заходу — нічна теренівка. В рамках культурної програми учасники переглянули фільми про події визвольних змагань 1914-1918 рр в Галичині та про участь пластунів-вояків у них. Із приходом ночі відбулося урочисте пластове відкриття свята, підготовка до бойових дій (інструктаж провів автор теренівки — Борис Явір (Іскра)), ватра (проводила Богдана Степків) та розхід на вихідні позиції. Після настання зазначеного часу почалася теренова гра, яка була історичною ретроспективою тих далеких подій майже столітньої давності. У місті було 5 стратегічних пунктів («двірець», «пошта», «будинок адміністрації» та інші), які мали «захопити» члени протиборчих сторін. Як символ контролю над пунктом кожна команда ставила свій прапор. Також учасники гри «вбивали» ворогів, знімаючи з них пов’язки, які означали «життя». Члени проводу були інструкторами та жандармами, які впійманих “порушників спокою” відводили в «карцер». У межах Козови розгорілася уявна історія україно-польсько-австрійського протистояння в мініатюрі. Австрійські частини намагалися відновити контроль над містечком. В ході боротьби найсильнішими командами були «австріяки» та «українці». Саме перші й стали переможцями, контролюючи на кінець гри значну частину міста і втративши найменше «стрільців». Найбільше “стрільців” втратила команда “поляків”. Після боїв учасники довго обговорювали події ночі, ділилися подвигами та особливостями стратегії кожної з команд. Зранку відбулося урочисте закриття, на якому були вручені цінні призи та сувенірка проводу заходу та учасникам.

За десять років в заході взяли участь 900 учасників, долучилося до організації та проведення близько 50 осіб проводу. Учасники були з таких населених пунктів: Жизномир, Бережани, Жуків, Божиків, Підгайці, Тернопіль, Козова, Зимна Вода, Зборів, Копичинці, Збараж, Бучач, Лапшин, Чортків, Кам’янець-Подільський, Хмельницький, Здовбиця, Київ, Нараїв, Львів, Малий Ходачків, Козівка, Йосипівка, а також гості з Польщі.

Провід заходу дякує Борису Явору (Іскрі) за невтомну щорічну роботу з організації, Андрієві Михайлиці за виконання адміністративної ділянки, Богдані Степків за проведення культурної програми, Вікторії Кос та пластункам з Козови за щорічну працю та іншим членам проводу, інструкторам, “жандармам” за співпрацю у проведенні заходу.
Особлива подяка Козівській селищній раді за сприяння, Козівській гімназії імені Володимира Ґерети за тепле приміщення, Відділу сім’ї та молоді Тернопільської ОДА за сприяння та допомогу у проведенні заходу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: