Тріумф тернополян у Йорданії (Фото)

Опубліковано:
28 Жовтня, 2016

Академічний ансамбль народних інструментів «Візерунок» Тернопільської обласної філармонії взяв участь у відзначенні 25-ї річниці Незалежності України в Йорданії.

Влітку в Королівстві побував із неофіційним візитом Зіновій Гірняк — завідувач навчально-методичного кабінету обласного методичного центру народної творчості. Зіновій Іванович зустрівся тоді з послом України Сергієм Паськом, котрий, до речі, родом з Теребовлянщини, і той запропонував започаткувати цикл обмінних українсько-йорданських концертів. Перше запрошення не забарилося — і «Візерунок» (керівник заслужений артист України Мирослав Бабчук) у складі 12 осіб полетів популяризувати українську культуру до Йорданського Хашимітського Королівства.

За словами Зіновія Івановича, ансамбль дав низку безкоштовних концертів. Найбільше запам’ятався виступ у древньому римському амфітеатрі столиці Йорданії Амману. Збудований він у 138—161 роках нашої ери, розрахований на шість тисяч глядачів. Виступали музиканти й у театрі Джераші, в готелі «Мовенпік» на березі Мертвого моря, де земляків радо зустріла його менеджер — українка Наталя. Був концерт і в греко-православній школі в місті Мадаба, і під час урочистого прийняття в п’ятизірковому готелі «Маріот» за участі послів іноземних країн, військових аташе, представників йорданського уряду, мера Амману, вищого духовенства, бізнесменів, представників української та йорданської громади.

Кожен концерт «Візерунок» розпочинав з виконання гімну Йорданії та Гімну України, який також співали наші краяни, котрі мешкають у Йорданії. Серед них — родина Сергія Паська та Іван і Анастасія Лукасевичі з маленькою донькою Марічкою.

Фоторепортаж про концерти українського колективу в Йорданії був опублікований у провідній щоденній англомовній газеті Jordan Times, центральній арабомовній Al-Ra’i та на популярному новинному інтернет-сайті Amman Newspaper.

«У високопрофесійному виконанні української народної музики, пісні й танцю та пісень народів світу колектив показав майстерність і багатогранність культури й мистецтва України, що зміцнює дружбу народів заради миру на землі», — йдеться в листі посла Сергія Паська на адресу начальника управління культури Тернопільської ОДА Григорія Шергея.

…Тернопільські музиканти не лише концертували, а й мали щільний графік екскурсій, адже в Йорданії є на що подивитися. Вражають місто на семи пагорбах Амман, античний Джераш, біблійна Мадаба, гора Небо, місце хрещення Ісуса Христа, «рожеве місто» Петра, пустеля Ваді Рам, унікальні курорти Мертвого та Червоного морів тощо. Вражає високий рівень життя йорданців, їхня повага до влади і гордість за свою країну. Бо якщо на землі є рай, то він — у Йорданії.

І хоч «Візерункові» («Веселі галичани») аплодували вщерть наповнені зали Польщі, Чехії, Франції, Німеччини, США, Канади, тощо, йорданська публіка залишила в музикантів особливі враження. Як і гостинність господарів, котрі безкоштовно надали українцям житло, харчування, трансфер та познайомили з визначними місцями Королівства. Музиканти вдячні працівникам дипломатичної установи за подарований їм тиждень незабутніх вражень. Тепер нам пасувало б і йорданських митців запросити до України.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: