Створення державного дорожнього фонду України може обернутися повним бездоріжжям

Опубліковано:
25 Жовтня, 2016

6 жовтня Верховна Рада прийняла за основу 2 законопроекти – №4014а «Про внесення змін до Закону України« Про джерела фінансування дорожнього господарства України»  щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі» та №4015а «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі», авторами яких є 80 нардепів.

Зокрема, ці законопроекти передбачають створити Державний дорожній фонд України у спеціальному фонді Державного бюджету України. Надходження до цього фонду будуть проходити за рахунок акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених підакцизних товарів, тобто нафтопродуктів та транспортних засобів, також за рахунок ввізного мита на ці товари, плати за проїзд по платних дорогах, та за  автомобілі з перевантаженням або негабаритів та інших надходжень. Законотворці планують, що за рік в дорожній фонд надійде до 30 мільярдів гривень. Ці кошти спрямовуватимуть на виконання державних боргових зобов’язань та на розвиток і утримання доріг, а саме:  62 % – на розвиток і утримання автомобільних доріг державного значення, 35 % – на розвиток і утримання доріг місцевого значення, 3% – на організацію безпеки на дорогах.

Проте, народні депутати чи то не продумали добре своїх планів, чи то з якихось причин закрили на це очі. Мається на увазі, що частина надходжень до державного дорожнього фонду витрачатиметься на оплату боргів, а в Україні їх обсяг справді значний, тому, створивши такий фонд і передбачивши сплату боргів за гроші фонду, українські дороги можуть так і не дочекатися ремонту, або якщо й дочекаються – то аж тоді, коли будуть сплачені усі борги.  

Зазначимо, що  законопроекти №4014а і №4015а набудуть чинності  з  2017 року, а держбюджет на наступний рік Кабмін уже передав до Парламенту. І гроші, якими планують наповнити новий фонд – уже розподілили на галузі оборони, освіти та медицини, ото ж звідки братимуть кошти на дороги у 2017 році – невідомо.  Так само ж і, відповідно, невідомо, чи буде у наступному році Україна з дорогами…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: