Місцева влада не має права забороняти продавати алкоголь вночі

Опубліковано:
24 Жовтня, 2016

Хмельничанин, на якого подали позов до суду за продаж алкоголю в нічний час, вирішив довести свою правоту у суді й переміг. Суд постановив, що усі звинувачення до цього чоловіка не законні, адже фактично місцева влада не в праві забороняти продаж алкоголю. 

У суді пояснюють, що органи місцевого самоврядування в праві встановлювати режим роботи торгових закладів та вимагати від їх власників продажу якісного товару. Про заборону продажу алкоголю у певну пору доби – у законодавстві не йдеться.

Ось витяг із постанови суду, який надали жителю Хмельницька, де чоловік отримав підтвердження того,  що все ж правда на його стороні:

«Із наведених норм убачається, що до повноважень органів місцевого самоврядування належить виключно встановлення режиму роботи суб’єктів господарювання.

Основні вимоги до роздрібної торгівлі горілкою і лікеро-горілчаними виробами, вином виноградним та плодово-ягідним, коньяком, шампанським, вином ігристим встановлені правилами, які спрямовані на забезпечення прав споживачів щодо належної якості товару і рівня торговельного обслуговування (абз.1 п.1 правил).

Пунктом 7 правил передбачено, що режим роботи спеціалізованих магазинів, спеціалізованих відділів, секцій установлюється суб’єктом господарської діяльності за погодженням з органами місцевого самоврядування.

Обмеження щодо продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів установлені ст.153 закону №481/95-ВР http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/481/95-вр. Частина 1 цієї статті окреслює випадки, коли забороняється продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів, в якій говориться «в інших місцях, визначених органами місцевого самоврядування».

Суди встановили, що пп.1, 1.1, 1.2 та 2 п.1 рішення з метою посилення профілактичного впливу і протидії проявам пияцтва та алкоголізму серед населення м.Хмельницького міськрада вирішила: «1. Заборонити продаж алкогольних напоїв з 22:00 до 11:00: 1.1. В торговельних закладах, розміщених у місцях, зазначених у додатку; 1.2. В інших торговельних закладах міста. 2. Заборонити продаж алкогольних напоїв в закладах ресторанного господарства м. Хмельницького з 23:00 до 11:00, які розміщені в житлових будинках, у вбудовано-прибудованих до житлових будинків приміщеннях і безпосередньо суміжних з житлом та малих архітектурних формах».

З огляду на положення пп.4 п.«б» ст.30 закону №280/97-ВР http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/280/97-вр реалізація повноважень органу місцевого самоврядування щодо заборони продажу алкогольних напоїв могла реалізовуватися тільки шляхом погодження з власниками режиму роботи відповідних торговельних закладів чи відділів.

Отже, оскільки оскаржуваними положеннями рішення міськрада встановила заборону (обмеження) щодо торгівлі алкогольними напоями у місті в нічний та ранковий час, то висновок судів апеляційної та касаційної інстанцій про те, що вони прийняті в межах наданих органу місцевого самоврядування повноважень, установлених законодавством, не грунтується на правильному застосуванні норм матеріального права».

Детальніше текст постанови дивіться ТУТ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: