Один з геніїв технічного прогресу народився на Тернопільщині у селі Чернихівці

Опубліковано:
22 Жовтня, 2016

120 років тому на Галичині у селі Чернихівці біля Збаражу народився один з геніїв технічного прогресу, чоловік, який не маючі жодного диплома з вищої освіти, тільки своїм талантом винахідника та підприємця, зміг стати успішним та зробити винахід, який використовується у авіації і у наш час.

Володимир (Вільям) Джус – промисловець, винахідник, меценат. Автор патентів винаходів для механіки автомобілів і літаків. Вирішив складну проблему авіації – вдосконалив механізм замка до дверей літаків, який не ослаблюється під час вібрації. Його винахід відомий усім авіаторам під короткою назвою Джус з 1932 року. У 1933 році розпочав випуск прикріплювачів на власній фабриці «Джус Фестенер Ко Інк».

Його продукцією користувався і другий геніальний авіатор українського походження винахідник Ігор Сікорський.

Джус не зупинявся та створював нові пристрої  все життя. Його винаходи, на щастя, не лягали у шухляди, а активно використовувались у виробництвіавтобусів, вагонів, кораблів, електропристроїв, ракет, в ортопедичній  хірургії. Володимир Джус зміг допомогти мільйонам українців, як засновник тапрезидент Українського Інституту Америки (1948 рік).

Народився винахідник 5 січня 1895 року у заможній селянській родині Ксенії та Івана Джусів. Емігрував до США у 1914 році.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: